Polisen beviljade en ansökan om en demonstration om koranen i Stockholm samtidigt som muslimer firar en av sina viktigaste högtider – Eid al-Adha. Samtidigt uppger nu polisen att arrangören utreds för hets mot folkgrupp och en man är misstänkt för misshandelsförsök.
Polisen har inte uttryckligen gett tillstånd att bränna en koran, utan i tillståndet står att det är en ”demonstration om koranen”.
Väcker starka reaktioner
Onsdagens koranprotest är den första tillståndsgivna sedan förvaltningsrätten och kammarrätten i våren fastslagit att polisens tidigare beslut om att neka tillstånd för koranbränningar varit felaktiga.
Turkiets utrikesminister, Hakan Fidan, fördömde starkt aktionen och kallar det för en ”avskyvärd handling”, rapporterar Reuters.
”Det är oacceptabelt att tillåta dessa antiislamiska handlingar under förevändning av yttrandefrihet”, skrev utrikesminister Hakan Fidan på Twitter.
Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) säger att han uppfattar det som ”avsiktliga provokationer”.
– Bara för att det är lagligt tycker jag inte att det är lämpligt, säger statsministern på en presskonferens i Almedalen på Gotland.
Erdogan: De som blundar för nedrighet kommer inte lyckas
Turkiets president, Recep Tayyip Erdogan, har tidigare sagt att så länge som koranbränningar tillåts i Sverige kan ett svenskt medlemskap i Nato aldrig bli aktuellt.
Enligt regeringstrogna Daily Sabah, säger Erdogan att de som tillåter koranbränningar ”under sken av yttrandefrihet” och ”de som blundar för denna nedrighet”, inte kommer att lyckas med sina mål.
Flera andra muslimska länder, bland annat Förenade arabemiraten, har fördömt koranbränningen.
USA fördömer och försvarar
Även USA fördömer koranbränningen, men är samtidigt inne på samma linje som den svenska regeringen: att tillåta koranbränning är i linje med yttrrandefriheten och ska inte ses som stöd för själva gärningen.