Blommor och tända ljus vid ett minnesmärke med religiösa bilder och teckningar av barn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han är Europas sista absoluta monark” – hör om påvens betydelse för katoliker och för världspolitiken i klippet. Foto: ALBERTO PIZZOLI/AFP/TT

Erik Helmerson: Möjlighet för nästa påve att ena kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Präster och nunnor har samlats utanför det sjukhus i Rom där påve Franciskus ligger med bland annat mild njursvikt. Hans tillstånd bedöms som kritiskt och hela världen följer utvecklingen.

– Påven har en aura som sträcker sig långt utanför katolska kyrkan, säger Ulla Gudmundson, diplomat och Vatikankännare.

Påve Franciskus har varit inlagd på sjukhus sedan mitten av februari, när 88-åringen togs in med lunginflammation. Enligt de senaste uppgifterna har han nu också drabbats av initial, mild njursvikt. Hans tillstånd bedöms som kritiskt.

– Påven är som en gammal farfar i familjen. Det är en person som kan säga konstiga saker som man inte alls håller med om. Han kan bete sig på ett sätt som känns pinsamt, men i grunden finns en stor kärlek och respekt för han har mycket viktigt att säga och mycket livsvisdom, säger Erik Helmerson, ledarskribent på Dagens nyheter, som själv är katolik.

Påven Franciskus sjuk

Utåtriktad och odiplomatisk påve

Ulla Gudmundson, diplomat och Vatikankännare, säger att påvar delvis formar sin egen roll, och att Franciskus varit en utåtriktad påve – med ett temperament.

– Han har varit upptagen av kyrkans roll i världen, gentemot människorna här och nu.

Erik Helmerson beskriver honom som bland annat intensiv och odiplomatisk.

– Han har stött bort en del samtidigt som han blivit älskad av dem som delat hans syn på kyrkan.

Splittrad katolsk kyrka

I den katolska kyrkan råder det för närvarande en polarisering mellan en konservativ och en mer modern falang, säger Helmerson.

– När man ser tillbaka på Franciskus tror jag man kommer tänka att han har misslyckats lite grann med att ena kyrkan. Där tror jag att det finns ett fönster när påven går bort. Då finns det en möjlighet att slå an en ton hos påvens efterträdare där man lyckas få ihop de stridande fraktionerna. Det tror jag vore bra, för då kan kyrkan vara en förebild för världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påven Franciskus sjuk

Mer i ämnet