• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I en intervju med Aftonbladet förnekar Eritreas president att Sverige har några diplomatiska förbindelser angående Dawit Isaak. Foto: Scanpix

Eritrea förnekar tyst diplomati

Uppdaterad
Publicerad

I en intervju med Aftonbladet säger Eritreas president att det inte alls pågår någon tyst diplomati mellan Sverige och det afrikanska landet.

Ingen vet var Dawit Isaak är. Eller om han är vid liv. Men Utrikesdepartementet och också utrikesminister Carl Bildt (M) har tidigare sagt att Sverige använder sig av tyst diplomati i fallet för att få Isaak fri. Men detta avfärdar den eritreanska presidenten Isaias Afwerki i intervjun.

–Ingenting, i dag talar vi inte med svenskarna överhuvudtaget, säger han, och fortsätter:

Dawit Isaak i fängelse

–Den långa historiken av partnerskap med Sverige har tyvärr förstörts av vissa intressegrupper. Vi önskar att vår relation kan återgå till det normala. Men inte på det sätt som det har varit de senaste åren. Vi behöver inte Sverige, men vi har gärna en normal relation.

Inga svar om Isaaks tillstånd

När Aftonbladet frågar om huruvida Dawit Isaak fortfarande är vid liv så vill inte Afwerki svara.

–Det är en fråga som ställs varje gång en svensk journalist kommer hit och som blåses upp till enorma proportioner. Det förtjänar inte längre mitt svar. Om Sveriges regering vill göra detta till en stor fråga kan vi bara säga att vi har annat att göra.

Leif Öbrink, ordförande i Free Dawit Isaak, tror inte att de diplomatiska relationerna mellan Sverige och Eritrea är så döda som den eritreanska presidenten påstår.

–Den svenska ambassadören är där nere emellanåt. Så då är de diplomatiska förbindelserna, som presidenten försöker säga, inte brutna, säger han till Aftonbladet.

”Dimridå”

Öbrink tror att presidentens uttalande är en dimridå, för att hålla skenet uppe gentemot eritreaner i exil.

Isaak har suttit fängslad utan rättegång sedan 2001, med undantag för två dagar då han släpptes och sedan greps igen 2005.

På utrikesdepartementet har presidentens uttalande väckt förvåning. Till TT säger Frank Belfrage, kabinettssekreterare på UD:

–Jag vet inte riktigt vad som ligger bakom. Vi har från svensk sida inte anledning att kommentera presidentens uttalande. Men jag kan konstatera två saker. För det första att vi arbetar oförtrytligt vidare för att få Dawit Isaak frigiven och för den andra att vi har regelbundna kontakter med höga företrädare för Eritrea. Vår ambassadör är där regelbundet han åker på sitt 37:e besök nästa vecka. Så nog har vi en regelbunden och aktiv dialog med Eritreas företrädare.

Fakta

Dawit Isaak

* Dawit Isaak, född 1964, kom till Sverige som flykting 1987. Han blev svensk medborgare 1992 och bosatte sig i Göteborg med sin familj men återvände till Eritrea för att arbeta på tidskriften Setit.

* I september 2001 publicerade Setit ett öppet brev som krävde demokrati, rättvisa och öppenhet. Isaak och ett 20-tal andra journalister och oppositionella greps. Samtidigt förbjöds alla privatägda och oberoende medier.

* Sedan dess har Isaak suttit fängslad utan rättegång, med undantag för två dagar då han släpptes och sedan greps igen i november 2005.

* Dawit Isaak är medborgare i både Sverige och Eritrea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dawit Isaak i fängelse

Mer i ämnet