Enorma folkmassor på gatorna under begravningsprocessionen i Qassem Soleimanis hemstad Kerman Foto: Atta Kenare, AFP, TT

Minst 50 döda under Soleimanis begravning

Uppdaterad
Publicerad

50 människor har dött och många har skadats under den iranske generalen Qassem Soleimanis begravning i staden Kerman på tisdagen, rapporterar iranska medier. Hundratusentals hade samlats för att ta farväl av den tidigare chefen inom Irans revolutionsgarde.

Minst 50 människor har dött och över 200 har skadats i tumultet som uppstod under den iranske generalen Qassem Soleimanis begravning i hemstaden Kerman i dag. Enligt tidigare uppgifter hade omkring 30 personer trampats och klämts ihjäl. Siffrorna kommer från statliga iranska medier som hänvisar till chefen för landets räddningstjänst.

Enligt nyhetsbyrån Reuters sköts begravningen upp, men jordfästningen var genomförd strax efter lunch svensk tid, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Konflikten mellan USA och Iran

Deltagare har under dagen strömmat från alla håll till torget Azadi i centrala Kerman, där de svärmat kring Soleimanis kista. Uppslutningen synes minst lika massiv som under de tidigare sorgeprocessioner som hållits i huvudstaden Teheran, Ahvaz, Qom och Mashhad.

Tre dagar lång landssorg

Ayatolla Ali Khamenei utlyste en tre dagar lång landssorg efter attacken i fredags då Soleimani dödades, och landets ledning var snabb med att organisera sorgeprocessionerna.

– Vi är här i dag för att betyga vår aktning för den store generalen, säger en av alla de deltagare som samlats på det överfulla torget Azadi i centrala Kerman.

Många kräver vedergällning mot USA.

– Ingen kompromiss, ingen underkastelse, hämnd, lyder en av talkörerna från folkmassan.

Soleimani dödades i en amerikansk drönarattack i Irak i fredags. 62-åringen var chef över Quds-styrkorna, en specialstyrka inom Irans revolutionsgarde, och beskrivs som en av de mäktigaste personerna i Iran efter ayatolla Ali Khamenei.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten mellan USA och Iran

Mer i ämnet