Irans parlament har röstat igenom en resolution som klassar alla amerikanska styrkor som terrorister, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Detta med anledning av dödandet av den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani.
Även andra som är anställda av försvarshögkvarteret Pentagon eller närstående organisationer omfattas av den iranska terrorstämpeln.
”Allt stöd till dessa styrkor, inklusive militärt, underrättelsemässigt, finansiellt, tekniskt, servicemässigt eller logistiskt, kommer att betraktas som samarbete till terroristhandling” lyder parlamentets förklaring, enligt nyhetsbyrån.
Trump hotade 52 mål
I ett hårt kritiserat inlägg på Twitter i helgen hotade USA:s president Donald Trump med att USA var redo att attackera 52 mål i Iran – där siffran 52 syftar på det antal amerikaner som hölls gisslan i Iran i slutet av 1970- och början på 1980-talet.
Bland målen finns kulturarv, och ett anfall mot dem skulle innebära ett brott mot Haag-konventionen, där anfall mot kulturarv är en krigsförbrytelse.
Men USA:s försvarsminister Mark Esper ville på en presskonferens på måndagen inte bekräfta Trumps ord.
– Vi kommer att följa de lagar som gäller vid beväpnade konflikter, sade Esper kort.
När han pressades ytterligare och fick frågan om det betyder att USA inte skulle angripa dessa mål svarade han kort och gott:
– Det är så krigslagarna lyder.
Brev skapade förvirring
Esper hade då redan fått förneka uppgiften om att USA är på väg att lämna Irak, en nyhet som kom via ett brev dagen efter att Iraks parlament uppmanat landets ledning att kasta ut utländska soldater.
Flera medier tog del av det aktuella brevet som är undertecknat av brigadgeneral William Seely – ledare för USA:s styrkor i Irak – och sänt till ledaren för de irakiska styrkorna. Där står det att de USA-ledda styrkorna i Irak ”de kommande dagarna och veckorna ska ompositionera sina styrkor för att förbereda för framtida förflyttning”.
Men efter att innehållet i brevet läckt ut tillbakavisade Mark Esper uppgifterna om att USA ska vara på väg att lämna Irak.
– Det har inte tagits något som helst beslut om att lämna Irak, sade Esper på presskonferensen i Pentagon.
Det har inte ens gjorts upp planer för att förbereda de över 5 000 soldaterna för en flytt, säger han.
– Jag vet inte vad det där brevet är för något... Vi försöker ta reda på var det kommer ifrån. Men vi har inte beslutat oss för att lämna Irak. Punkt slut.
På tisdagen varnade USA amerikanska fartyg i området att de kan bli måltavla för hämndaktioner från Iran, enligt nyhetsbyrån AP.
Tyskland, Slovakien och Kroatien har flyttat de soldater länderna haft stationerade i Irak, som en följd av krisen mellan USA och Iran. Slovenien meddelar dock att man behåller trupper i landet tills vidare.