Etiopiens hämnd: Pekar ut dem som terrorister

Uppdaterad
Publicerad

Nu släpper etiopisk regerings-tv en dokumentärfilm där de ger en motbild av vad som hände i juni 2011, när de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson greps i landet. I dokumentären uppges Johan Persson bland annat sniffa kokain, och de båda uppges ha jobbat på uppdrag av en gerilla.

Det är delstatsregeringens offiviella tv-kanal Cakaara tv som släppt filmen där de beskriver Johan Persson och Martin Schibbyes resa till landet i juni 2011, där de senare greps och sattes i fängelse dömda för terrorbrott. Cakaara tv var de första att berätta att Johan och Martin blivit gripna.

Tv-dokumentären fokuserar mycket på Persson och Schibbyes kontakter med Ogadens nationella befrielsefront (ONLF-gerillan). I den anklagas också de båda journalisterna för att de skulle arbeta på uppdrag av ONLF och att gerillan kommit överens med de två journalisterna om en stor summa pengar som de skulle få för sitt arbete.

Svenska journalister fängslades i Etiopien

– De var ute efter pengar. De var desperata och behövde pengar, vi kom överens om ett samarbete, säger Abdinur Abdulahi, som enligt dokumentärfilmen är före detta chef för ONLF:s operationer i Östafrika.

”Klassisk diktatur-tv”

De två svenska journalisterna själva har dock från början varit tydliga med sin agenda: att rapportera om de övergrepp som flyktingar vittnat om pågick i Ogaden och kopplingarna det hade till oljeföretaget Lundin Petroleums verksamhet i regionen.

– Ja, vad kan man säga. Det är väl klassisk trist diktatur-tv, säger Martin Schibbye till SVT Nyheter.

I dokumentären visas bilder där journalisterna sägs hålla ett hemligt möte med ONLF mellan den 8 och 12 juni, där de planerar en väg för hur de ska ta sig in i Etiopien utan tillstånd. Martin Schibbye och Johan Persson har aldrig förnekat att de tagit sig in i Etiopien olagligt med hjälp av ONLF.

”Vicepresidenten är skräckslagen”

Abdullahi Hussein är mannen som arbetade som rådgivare till Ogadens president innan han hoppade av och smugglade ut över 100 timmar filmmaterial som dokumenterar övegrepp och metodisk förföljelse i Ogadenprovinsen. När SVT träffar honom i Stockholm kommenterar han regimens motfilm så här:

– Vicepresidenten är personligen väldigt oroad, ja skräckslagen, för vad som kan komma ut av det här och av materialet jag smugglade ut och som visades på SVT.

Använder Carl Bildt som ”bevis”

Man använder också Sveriges utrikesminister Carl Bildt i dokumentären, för att ge stöd åt sin tes att journalisterna agerat felaktigt.

– Den svenske utrikesministern var tydlig i sitt uttalande, han sade att journalisterna bara har sig själv att skylla  eftersom att de var i en zon vi varnat för. Att döma av den kommentaren är det tydligt att dessa män var på fel sida av lagen, säger berättarrösten.

Annan bild av gripandet

Själva gripandet av de två svenskarna beskrivs i dokumentären på ett annorlunda sätt än de uppgifter som senare framkommit. Man menar att Johan och Martin omedelbart efter gripandet fick sjukvård för sina skador, samt blev serverade speciell mat.

Martin och Johan har bland annat berättat om hur de tvingades stanna i öknen för att spela in den fejkade film om gripandet som användes som bevis i rättegången och hur Martin blev utsatt för en skenavrättning.

Som SVT Nyheter tidigare avslöjat har den insatsstyrka som grep och skottskadade de svenska journalisterna senare anklagats för omfattande övergrepp i Ogadenregionen.

Enligt frilansjournalisten Andreas Rocksén, som filmat den svenska dokumentären ”Diktaturens fångar” som handlar om gripandet av Martin och Johan och som ger en skrämmande bild av Ogadenregionen, riktar sig filmen till exiletiopier och är ett sätt att rädda ansiktet på presidenten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska journalister fängslades i Etiopien

Mer i ämnet