Rehby El Sheikh är sinnebilden av den gode byråkraten. Mild, saklig och aningen torr är den biträdande chefen för Gazas vattenförsörjning brutalt uppriktig:
– Utan Israels blockad hade vi självfallet inte haft den kris vi har i dag. Men tyvärr har krisen förvärrats av det interna bråket mellan oss palestinier, mellan Hamas i Gaza och Fatah på Västbanken.
Sammanlagt 17 avloppsrör spyr ut orenat avloppsvatten från två miljoner människor längs den fyra mil långa kuststräckan. Dygnet runt, sju dagar i veckan. Året om. Men inte bara havet förorenas, utan också grundvattnet. Och det är allvarligare eftersom grundvattnet är Gazabornas huvudsakliga källa till rent färskvatten.
Förgiftad vattenkälla
Smärtgränsen för vad som kan pumpas upp utan att grundvattennivån sjunker är 60 miljoner kubikmeter årligen. Men eftersom det bor två miljoner människor på en yta som är en tiondel av Blekinges, pumpas 120 miljoner kubikmeter upp varje år. Dubbelt så mycket som naturen tål.
Men som om inte det räcker har också de senaste årens torka ytterligare sänkt grundvattennivån. Det är därför orenat havsvatten tränger in i grundvattentäkterna och förgiftar Gazabornas enda vattenkälla.
Mer än 90 procent av grundvattnet är i dag otjänligt att dricka på grund av för höga halter av salt, nitrater och kolibakterier.
– Ungdomar som struntar i badförbudet får hudsjukdomar. Spädbarn och gamla dör av magsjukdomar orsakade av parasiter och kolibakterier i det orenade vatten, säger biträdande vattenverkschefen El Sheikh.
2006 förstörde israeliskt stridsflyg Gazas enda kraftverk. Och utan el kan avloppsvatten inte renas. Men även om kraftverket till en del har byggts upp igen finns sällan något bränsle att driva kraftverket. Orsaken är blockaden.
Israels blockad av Gaza började för elva år sedan när Hamas kastade ut Fatah från Gaza; Hamas är efter en rad terrordåd i Israel stämplad som en terrororganisation medan Fatah, den största palestinska gruppen, ses som förhandlingspartner. Efter blockaden är Gazaborna helt beroende av Israels välvilja.
En kubikmeter vatten för 80 kronor
Israel levererar dagligen ungefär en fjärdedel av Gazas behov av el. Och när elen släpps på, ungefär fyra timmar om dagen, samlas barn och kvinnor vid stationerna där vatten i mindre mängder kan tappas utan kostnad. I Gaza City hittar vi tio-åriga Shaheed Sahafi med stor korg fylld med plastflaskor. När jag frågar hur många flaskor hon har, svarar hon trött:
– Jag har inte räknat dom.
Shaheed kommer så fort elen kopplas på, liksom Tahegrin och Ahmed, som också skickas hit av sina familjer. Men det mesta av vattnet Gazaborna dricker och använder till matlagning kommer från 136 små privatägda avsaltningsanläggningar. En kubikmeter vatten kostar 80 kronor eller mer, ett skyhögt pris för de ofta arbetslösa Gazaborna.
Men vattnet de privata bolagen säljer är fattigt på mineraler och av dålig kvalité. När jag frågar Tahegrin vems felet är att vattnet är en sådan dyr bristvara tvekar hon först. Men sedan ropar en vuxen vad hon ska svara och Tahegrin säger med ett generat leende.
– Det är den där hunden Abu Mazens fel.
Abu Mazen är palestinierna president, Mahmoud Abbas, ledare i Fatah, den största organisationen i PLO som i dag styr på Västbanken. 2007 kastade Hamas ut Fatah från Gaza. Fatah, som förhandlat med Israel och därför betraktas som förrädare av Hamas, har förgäves försökt komma tillbaka till Gaza.
För att sätta press på Hamas har Fatah/PLO vägrat betala för den diesel som krävs för att driva kraftverket. Och det är PLO som sitter på palestiniernas gemensamma pengar, pengar som PLO i sin tur får av Israel eftersom Israel samlar in skatterna palestinierna betalar på Västbanken. Men nu vägrar Fatah att betala för den brännolja Israel tidigare levererade till Gaza.
Fiskhandlarnas handel hotas
Utan brännolja till kraftverket, ingen vattenrening. Det är därför tusentals patienter varje år söker vård för svåra magsmärtor. Spädbarn, gamla och redan sjuka dör i svåra diarréer och förstörelsen av Gazas grundvatten fortsätter. Det är också därför allt färre Gazabor vågar äta fisken som säljs på de lokala fiskmarknaderna.
En olycka för Gazas fiskare som blir beskjutna av israeliska patrullbåtar om de försöker fiska längre än sex sjömil utanför kusten och därför är hänvisade till att lägga sina nät där bland annat det helt orenade vattnet från sjukhuset Dar al Shifa rinner ut. Och det är därför Gaza, som ju skulle kunna vara ett paradis, i dag bara är ett jättelikt fängelse dränkt i avloppsvatten.