Nu blir det upp till medlemsländerna själva att avgöra. Foto: Johan Nilsson/TT

EU ger grönt ljus till slopad tidsomställning

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentet har röstat för att ställa sig bakom en slopad tidsomställning mellan vinter och sommar. Nu har varje land två år på sig att avgöra huruvida man vill behålla vintertid eller sommartid året om.

Med det beslut som togs under tisdagen skjuter EU-parlamentet upp det förslag som skulle gälla från 2019 om att ta bort tidsomställningen mellan vinter- och sommartid, enligt ett pressmeddelande från Europaparlamentet.

De länder som vill behålla sommartid eller vintertid året om måste nu vänta till den 21 mars respektive 21 oktober 2021 för den sista omställningen.

Då måste också övriga länder ha bestämt sig för vilken tid de vill ha året om.

Klar majoritet

Förslaget godkändes av kammarens ledamöter med en överväldigande majoritet – 410 ja-röster mot 192 nej-röster – 51 valde att lägga ner sina röster.

Nu ligger frågan hos regeringarna till EU:s medlemsländer som måste enas med EU-parlamentet om och hur förslaget ska implementeras i lagtexten till varje land.

En oro finns inom EU att ologiska tidszoner ska gälla mellan länder och att det i sin tur ska bli ett hinder för den inre marknaden.

Kan skjutas upp

Om EU-kommissionen skulle anse att den planerade tidsordningen blir ett problem kan införandet av förslaget skjutas upp med ytterligare 12 månader.

EU enades år 1980 om en gemensam årlig tidsomställning mellan sommar och vinter och vice versa. Orsaken var att det skulle underlätta för handeln mellan Europas länder och vara till gagn för EU:s inre marknad. Tidigare hade tidsbytena enbart varit en nationell angelägenhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.