Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är inte nöjd med hur slutförhandlingarna fortlöpt. Han anser att det sannolikt inte blir något brexitavtal och han påtalar att EU, enligt honom, har gjort det onödigt svårt.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har i ett uttalande tidigare under dagen sagt att ”det inte finns någon garanti för att en uppgörelse, när och om den kan nås, hinner träda i kraft i tid.”
Ont om tid
Därför presenteras fyra nödåtgärder: För att säkra flygtrafiken under sex månader, ordna tillfälliga säkerhetscertifikat för flygplan, säkra en ”grundläggande” gods- och passagerartrafik på landsvägarna samt skapa ett ramverk för att ordna ömsesidig tillgång till varandras fiskevatten i ytterligare ett år eller tills en fiskeuppgörelse kan nås med Storbritannien.
”Vårt ansvar är att vara förberedda för alla situationer, däribland att inte ha något avtal med Storbritannien den 1 januari 2021. Därför lägger vi i dag fram de här åtgärderna”, fortsätter von der Leyen.
Beslut på söndag
De två ledarna enades om en ny deadline – på söndag – för diskussionerna ”om samtalens framtid”, som det hette enligt en brittisk källa till nyhetsbyrån Reuters.
EU hoppas fortfarande på en lösning.
– Vi är redo att erbjuda våra brittiska vänner tillgång till vår inre marknad. Men villkoren måste vara rättvisa för våra arbetare och våra företag. Den balansen har inte nåtts ännu, men våra förhandlare fortsätter att arbeta. Vi kommer att ta ett beslut på söndag, säger von der Leyen.
”Säg aldrig aldrig”
Enligt den brittiske utrikesministern Dominic Raab är det osannolikt att samtalen förlängs efter söndag, men att det inte går att utesluta och att man ”aldrig ska säga aldrig” när man förhandlar med Bryssel.
På spel i förhandlingarna mellan EU och Storbritannien står frågan om det ska bli ett omfattande handels- och samarbetsavtal, eller om de ekonomiska relationerna tills vidare ska följa världshandelsorganisationen WTO:s mer allmänna regler, med allehanda tullar och kvoter.
Det sistnämnda är vad som kallas för en ”hård brexit”, utan avtal mellan London och Bryssel.
Chefsförhandlarna Michel Barnier (för EU:s räkning) och David Frost (för Storbritanniens) får nu en sista chans på sig under de närmaste dagarna och helgen. Tiden är dock knapp – Johnson har uteslutit att försöka förlänga de övergångsregler som löper ut den 31 december.