Foto: Jurek Holzer/Jessica Gow/TT

EU förbjuder engångsplast 2021

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen godkände Europaparlamentet en ny lag som förbjuder plastprodukter för engångsbruk i EU från och med 2021. Det handlar bland annat om tallrikar, bestick, bomullspinnar och snabbmatsförpackningar.

Efter flera månaders förhandlingar mellan EU-kommissionen, EU-parlamentet och medlemsländerna nåddes i december 2018 en överenskommelse om detaljerna i uppgörelsen om förbud mot engångsplast.

På onsdagen godkände Europaparlamentet beslutet.

Åtgärderna mot engångsplasten ska börja gälla från år 2021.

– Denna lagstiftning kommer att minska kostnaderna för miljöförstöring med 22 miljarder euro – vilket är den uppskattade notan för plastföroreningar i Europa fram till 2030, sa föredragande Frédérique Ries efter omröstningen, enligt ett pressmeddelande från Europaparlamentet.

Massiv majoritet

Den nya lagen godkändes med 560 ja-röster, 35 nej-röster och 28 nedlagda röster.

Enligt EU-kommissionen är mer än 80 procent av det marina skräpet plast. De produkter som omfattas av den nya lagstiftningen utgör omkring 70 procent av allt marint avfall.

Plast i havet

På grund av den långsamma nedbrytningen förblir plast ofta kvar i haven och på stränderna i EU och resten av världen, enligt Europarlamentet.

-  Europa har nu en lagstiftningsmodell att försvara och främja på internationell nivå, med tanke på att plastföroreningar ute till havs är en global fråga. Detta är av stor vikt för planeten, sa Frédérique Ries, enligt Europaparlamentet.

Plastprodukter kommer att förbjudas inom EU senast 2021

  • Engångsbestick (gafflar, knivar, skedar och ätpinnar)
  • Engångstallrikar
  • Sugrör
  • Bomullspinnar i plast
  • Ballongpinnar i plast
  • Plaster som kan nedbrytas genom oxidation (oxo-plaster), snabbmatsförpackningar och expanderad polystyren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.