EU föreslår ett ”grönt certifikat” för resor inom unionen

Uppdaterad
Publicerad

För att förenkla resandet inom EU vill EU-kommissionen införa ett ”grönt certifikat” – en digital variant av vaccinationintyg, i vardagligt tal även kallat för vaccinpass.

– Jag tror att tidsplanen i EU minst sagt är ambitiös, om det här ska fungera i alla medlemsländer, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) i SVT:s direktsändning.

Att EU-medborgare enklare ska kunna resa inom unionens gränser till sommaren är syftet med EU:s nya förslag om vaccinationsintyg, som presenterades av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på onsdagen.

Digitaliseringsminister Anders Ygeman är positiv till förslaget, men flaggar bland annat för tidsbrist.

– Jag tror att tidsplanen i EU minst sagt är ambitiös, om det här ska fungera i alla medlemsländer. Men jag har goda förhoppningar om att Sverige ska ha våra bevis klara till sommaren, säger han till SVT.

”Väcker nya frågor om integritet och säkerhet”

Det så kallade gröna certifikatet ska innehålla tre olika sorters uppgifter. Dels ska det framgå om man har vaccinerat sig, men även om man är testad och om man tidigare haft covid-19. Intyget ska inte bara kunna utfärdas digitalt utan även på papper.

– Det här handlar om datamängder som ser väldigt olika ut i olika länder och jag misstänker att det finns flera länder i EU där man inte har de här datamängderna samlade. Det väcker nya frågor om integritet och säkerhet, därför måste vi noga analysera förslaget, säger Anders Ygeman (S).

”Inget villkor”

EU-kommissionen understryker dock att certifikatet inte ska vara den enda möjligheten att släppas in i ett annat EU-land, utan att det kommer bli ett komplement till andra åtgärder som redan finns på plats, som negativa coronatester och karantän. De länder som fortsatt kräver nya tester eller karantän av personer som har giltiga certifikat kommer att behöva anmäla det till EU-kommissionen och ”motivera sitt beslut”, skriver TT.

Frågan har splittrat länderna

Frågan om införandet av denna typ av vaccinpass har varit ett hett ämne för diskussioner. Nyhetsbyrån AP rapporterar att både resebranschen och många länder som är beroende av turism, som Grekland och Spanien, har tryckt på för ett införande. Flera andra medlemsländer, däribland Frankrike, har tyckt att det är för tidigt att införa vaccinpass.

Deras argument har bland annat varit att vaccinbristen gjort att en majoritet av EU-invånarna hittills inte haft möjlighet att bli vaccinerade, och att ett införande därför skulle bli diskriminerande. Förslaget kommer att diskuteras under ett toppmöte med EU-ledarna nästa vecka.

Fakta: Det gröna certifikatet

EU-kommissionen föreslår införandet av ett digitalt grönt certifikat för resande inom EU. I certifikatet ska finnas uppgifter om vaccinering, tester och tidigare covid-19-sjukdom.

Certifikatet ska gälla i alla EU-länder och även vara möjligt att införa för Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein. Det ska vara gratis, finnas i både digital form och på papper och kunna utfärdas på alla officiella EU-språk.

Den som ännu inte vaccinerats ska ändå kunna använda certifikatet för att exempelvis bevisa att man nyligen blivit testad eller redan haft covid-19.

Vaccineringsuppgifterna ska främst gälla för de vaccin som blivit allmänt godkända av EU:s läkemedelsmyndighet EMA. För den som fått ett annat vaccin – exempelvis från Ryssland eller Kina – blir det upp till medlemsländerna att avgöra om det ska godkännas eller inte.

Förslaget ska nu behandlas av EU-parlamentet och EU:s medlemsländer i ministerrådet.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.