EU: Kina-beroendet försvagar Europas industri

Publicerad

Europa är alldeles för beroende av Kina när det gäller viktiga råvaror som används i ny teknik. Och det kan underminera europeisk industri. Det konstaterar EU-kommissionen i en ny rapport. 

Listan på kritiska råvaror för EU publicerades första gången 2011. Det är en lista på ekonomiskt viktiga metaller och mineraler som EU måste importera men där kommissionen anser att det finns risker när det gäller tillförseln till EU. På listan finns till exempel sällsynta jordartsmetaller, som EU importerar från Kina till 99 procent – och till 1 procent från Storbritannien.

– Det här är en löpande utveckling. Ett växande beroende av Kina, säger Magnus Ericsson som är råvaruexpert, professor i Nationalekonomi på Luleå universitet och grundare av RMG consulting.

– Många av de här metallerna har tidigare utvunnits i hela världen, men med stora miljökostnader. Och då har produktionen till slut hamnat i Kina.

Insatser planeras

Det handlar inte bara om Kina, men kinesiska företag är inblandade i en stor del av råvarorna som kommissionen oroar sig för. Och nu planerar EU en rad insatser för att kunna producera de kritiska råvarorna inom Europa istället.

Dessutom har världen förändrats geopolitiskt. Magnus Ericsson tror att det framförallt är det geopolitiska läget som är orsaken till att EU-kommissionen vill göra något åt tillgången på de kritiska råvarorna. För Europas råvaruberoende har inte förändrats.

– Jag tror att det är de här ackumulerade geopolitiska synpunkterna på Kina, och på Kinas agerande som gör att man fokuserar på det här. För problematiken med Europas råvaruförsörjning har funnits i många år.

”Problem att råvarorna är för billiga”

Men det är inte enkelt att komma igång med att starta gruvdrift på metallerna och mineralerna som EU behöver.

– Det är ett problem att råvarorna är för billiga. Det går inte att starta produktion med stora kostnader för att komma tillrätta med miljöfrågorna, här, säger Magnus Ericsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.