FN och EU har vid flera tillfällen satt upp mål om att världen måste bli mindre fossilberoende. En omställning där elbilar, vindkraftverk och solpaneler spelar stor roll.
Men det är produkter som också kräver nya mineraler och metaller.
– Vi kommer behöva mer gruvor. Där tänker jag mig att Sverige är en fantastisk plats att vara på. Eftersom vi har väldigt höga krav på miljön och vi har en fantastisk berggrund. Lyssnar man på FN så säger de att vi inte kommer kunna klara ett enda ett av de globala målen eller Parisavtalet om vi inte har tillgång till hållbar energi och råvaror, säger Erika Ingvald på Sveriges geologiska undersökning, SGU.
Dramatisk ökning
Jakten på mineraler har ökat de senaste åren i Sverige. På drygt 600 platser har bolag och aktörer tillstånd att undersöka markerna, enligt myndigheten Bergsstaten som ger ut tillstånden.
Förra året satsades 782 miljoner kronor på prospekteringar, bara en gång tidigare har så mycket pengar investerats – det var inför den förra gruvboomen.
De senaste tre åren har intresset för mineraler som kan användas i grön teknik ökat dramatiskt.
Det handlar bland annat om vanadin, som kan lagra energi från vind- och solkraft – men också om litium och kobolt som till exempel används i elbilsbatterier.
Bolagen har rätt att leta fyndigheter
Minst en tredjedel av bolagen som prospekterar är utländska bolag, visar en kartläggning som Uppdrag granskning gjort tillsammans med SVT:s lokala nyhetsredaktioner.
– Undersökningstillståndet innebär bara ensamrätt att prospektera framför andra. Och en ensamrätt också om man hittar någonting senare, säger Åsa Persson, bergmästare vid Bergsstaten.
Undersökningstillstånd innebär inte att man har tillstånd att öppna en gruva, men att man kan provborra – oavsett vem som äger marken, enligt Åsa Persson.
Kan markägare säga nej till att de över huvud taget ska provborra på deras mark?
– Man har ju rätt att överklaga. Men när man har överklagat så långt man kan, då kan man inte säga nej längre, om man inte fått rätt i domstolen.
Men hur ofta är det då markägare får rätt i domstol?
– Det är väldigt sällan.
Markägaren: ”Det känns lite öststat över det”
Skånska Österlen är en av de platser där de eftertraktade mineralerna finns.
På Tomelillas landsbygd har mjölkbönderna Åsa och Johnny Mårtensson bott i 25 år. För några månader sedan fick de ett brev från det brittiska bolaget Scandivanadium om att de ska provborra på deras mark.
– Jag har hela tiden trott att äganderätten var större än vad den var, men den är ingenting. Det känns lite öststat över det på något vis, säger Johnny Mårtensson.
Johnny och Åsa Mårtensson har motsatt sig provborrningarna, men hittills har de inte fått rätt att stoppa dem.
Räknar ni med att de förr eller senare kommer in på er mark och provborrar?
– Då får de tvinga sig in. Jag tänker kämpa så länge det går, säger Åsa Mårtensson.
“De allra flesta undersökningstillstånden går igenom”
Enligt Åsa Persson på Bergsstaten går de allra flesta undersökningstillstånden igenom.
– Syftet med minerallagen är att vi ska ha en effektiv prospektering. Det kan vi ju bara ha om det är möjligt att prospektera över stora områden oavsett markägare. Och då är också tanken att man faktiskt ska kunna gå emot en enskild markägares önskemål och prospektera på den personens mark, säger bergmästare Åsa Persson.
Men trots att Sverige har rik berggrund på sina håll, och kan vara gynnsamt att prospektera i, kan drömmen sluta där. Det är nämligen sällan en gruva faktiskt öppnar, enligt Bergsstaten, då många instanser ska ge sitt tillstånd och det är en kostsam process.
– Vi har 600 gällande undersökningstillstånd just nu i Sverige. Men om vi säger utifrån de 600 rent teoretiskt skulle det kanske bli en halv till en gruva, säger Åsa Persson.
“Vi ville bidra till omställningen”
Det brittiska företaget som vill provborra på Åsa och Johnny Mårtenssons mark, Scandivanadium, söker efter vanadin – en mineral med förmågan att lagra stora mängder energi.
Förra året rusade priserna på vanadin och nådde sin topp i slutet av 2018. Samma år fick Scandivanadium 11 undersökningstillstånd i Tomelilla, Ystad, Simrishamn och Hörby kommun. Området omfattar totalt 22 000 hektar – större än Stockholm.
Scandivanadium har sagt att de vill starta ett grönt, småskaligt dagbrott på Österlen. Vanadinet ska användas till stora flödesbatterier för att lagra energin från ren energi som solkraft och vindkraft.
– Det här bolaget skapades för att vi ville bidra till omställningen. Det här är vårt sätt att försöka förhindra klimatförändringarna. Det behövs nya material för att gå från en fossilbaserad ekonomi till en förnyelsebar, sade Alex Walker, medgrundare till Scandivanadium till SVT:s Agenda.
“Känns som att de är ute och leker”
Men då vanadinet ligger i bergarten alunskiffer, som innehåller uran, har kritiska röster höjts av boende på Österlen mot företaget tänker hantera avfallet från dagbrottet.
Men när Uppdrag granskning ställer frågan till Scandivanadiums vd David Minchin visar det sig att företaget inte har någon lösning ännu. David Minchin skriver att de vill använda avfallet i återskapandet av naturen eller i byggbranschen – men att den slutliga planen kommer att bestämmas tillsammans med samhället och aktieägarna.
Mjölkbönderna Åsa och Johnny Mårtensson är kritiska till företagets gröna ambitioner.
– Kan ni bevisa att ni räddar miljön så är det väl ingen diskussion, men det känns som att de är ute och leker lite. För att det är intressant. Vi har inga belägg för att det fungerar ännu, säger Åsa Mårtensson.
Om man lyssnar på vad bolaget säger handlar det ju om att vi måste ställa om klimatmässigt, de här metallerna behövs i den nya omställningen och metallerna råkar finnas här. Vad tänker ni om den utvecklingen?
– Att vi kanske ska avvakta tills det finns ett bättre koncept istället, säger Johnny Mårtensson.
– På ett ställe där det passar bättre, fyller Åsa Mårtensson i.