Vanadin
Används främst för att öka styrkan i stål men är dessutom en så kallad ”batterimetall”. Den kan nämligen lagra stora mängder energi från bland annat vindkraft och solpaneler.
Enligt Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, kan vanadin i höga koncentrationer vara toxisk – därför behövs mer kunskap om ämnet.
Ämnet upptäcktes på 1800-talet och döptes efter den nordiska fertilitetsgudinnan Freyja, även kallad Vanadis.
Litium
Används både inom medicin och teknik. Kan dessutom användas för modern batteriteknik och har enligt Sveriges geologiska undersökning, SGU, en starkt ökande efterfrågan.
Efterfrågan väntas stiga dramatiskt när elektrifieringen av bilar och andra fordon tar fart ordentligt.
Ämnet upptäcktes på Utö i Stockholms skärgård i början av 1800-talet och döptes efter det grekiska ordet för sten: Lithion.
Kobolt
Används i modern batteriteknik som driver till exempel mobiltelefoner, datorer och elbilar. Enligt SGU pågår forskning för att göra batterier mindre beroende av kobolt.
Kongo är den främsta producenten i världen. Amnesty har rapporterat om kränkningar av mänskliga rättigheter, samt barnarbete, vid koboltbrytning där.
Likt litium väntas efterfrågan av kobolt stiga dramatiskt när elektrifieringen av bilar och andra fordon tar fart ordentligt.
Sällsynta jordartsmetaller
Det finns ytterligare sällsynta ämnen där efterfrågan väntas öka kraftigt. Det tydligaste exemplet är neodym som används både i elmotorer och i vindkraftverk.