EU:s 27 medlemsländers ledare samlades i Bryssel på torsdagen för att diskutera frågan om att ge Ukraina och Moldavien kandidatstatus för ett medlemskap. Strax innan 20.30 kom det väntade beskedet:
”Toppmötet har just beslut om kandidatstatus för Ukraina och Moldavien. Ett historiskt tillfälle”, skriver EU:s rådsordförande Charles Michel på Twitter och fortsätter:
Ukrainas president Volodymr Zelenskyj välkommnar beslutet på twitter:
”Det är en unik och historisk stund för Ukraina och EU:s relation. Ukrainas framtid är med EU.”
Moldaviens president Maia Sandu kommenterar beskedet:
”Vi har en svår väg framför oss, vilket kommer att innebära mycket arbete.”
von der Leyen: Beslutet kommer stärka oss
Frankrikes president Emanuel Macron konstaterar att beslutet är en stark signal till Kreml – att EU backar upp Ukraina.
”Vi är skyldiga det ukrainska folket som krigar för att försvara våra värderingar, deras suveränitet och territorie.”
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen konstaterar efter beskedet att hon är övertygad om att Ukraina och Moldavien snabbt kommer att åtgärda de reformer som krävs.
”Jag är övertygad om att vårt beslut i dag kommer stärka oss alla. Det stärker Ukraina, Moldavien och Georgien inför en rysk aggression. Det är en bra dag för Europa.”
Georgien nämns då de erkänner landets ”europeiska perspektiv”, och lovas ge kandidatstatus när vissa kriterier uppfylls.
I EU:s väntrum
Två länder förhandlar för tillfället om EU-medlemskap: Montenegro (sedan 2012) och Serbien (sedan 2014). Även med Turkiet har förhandlingar inletts (2005) men sedan frusits med anledning av kritik mot den demokratiska utvecklingen i landet.
Ytterligare fyra länder har formellt status som kandidatländer: FÖr Nordmakedonien (sedan 2005) och Albanien (sedan 2014) har dessutom förhandlingsstart utlovats, men ännu inte slutligt beviljats. Ukraina och Moldavien fick sin kandidatstatus erkänd på torsdagen.
Ytterligare två länder har därtill inlämnat ansökningar om medlemskap: Bosnien och Hercegovina (2016) och Georgien (2022). Ännu finns dock inga beslut om att ge dem kandidatstatus.
Kosovo räknas i sin tur som ”potentiell kandidat”, men har än så länge inte ansökt – och heller inte erkänts som ett självständigt land av alla nuvarande 27 EU-länder.
TT