Historiskt EU-möte i dag – Ukrainas EU-framtid avgörs

Uppdaterad
Publicerad

EU:s stats- och regeringschefer har samlats i Bryssel för att diskutera frågan om kandidatlandsstatus för Ukraina och Moldavien.

Det mesta pekar på att länderna kommer få kandidatstatus. En otroligt viktig signal till Ukraina, enligt Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

– Det här borde vi kunna komma överens om väldigt snabbt, säger Andersson på en pressträff inför toppmötet.

Beslutet om att ge Ukraina och Moldavien kandidatstatus måste fattas i total enighet av EU:s 27 medlemsländer. Det mesta pekar på att länderna kommer godkännas.

– Men allt kan hända när ledarna faktiskt träffas, säger SVT:s korrespondent David Boati.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har flera gånger tidigare gått emot majoriteten, skriver TT. Det finns också risk för att länder som Kroatien och Slovenien villkorar Ukrainas kandidatstatus med att Bosnien och Hercegovina också ska få det.

Men enligt Christian Danielsson, chef för EU-kommissionens representation i Sverige, kvarstår inga frågetecken som skulle kunna stoppa Ukraina från att få kandidatstatus vid mötet idag. 

– Signalerna som kommit ut innan det här mötet är vid handen att det ser ljust ut för att Ukraina ska kunna få kandidatstatus, säger Christian Danielsson.

”Otroligt viktig signal”

Beslutet om att ge grönt ljus till Moldavien och Ukraina borde gå att fatta inom kort, säger Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff inför toppmötet i Bryssel.

– Det här borde vi kunna komma överens om väldigt snabbt.

Att ge Ukraina kandidatstatus är en otroligt viktig signal, enligt Andersson.

– Inte minst till de soldater som strider för Ukraina och deras självständighet och deras rätt att själva fatta beslut om framtiden för sitt land.

Samtidigt understryker hon att det kommer att behövas ett reformarbete för att länderna ska leva upp till de villkor som finns för EU-medlemskap. Där ingår att fortsätta korruptionsbekämpningen, reformera rättssystemet och se till att den offentliga administrationen är tillräckligt effektiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.