Flyktingläger på den grekiska ön Lesbos. Grekland är ett av de EU-länder som begärt mer hjälp med att hantera inflödet av migranter. Foto: Panagiotis Balaskas/TT

EU-länderna överens om tillfällig flyktinguppgörelse

Publicerad

EU-ländernas migrationsministrar har gjort framsteg i förhandlingarna om unionens migrationspolitik. Den nya överenskommelsen innebär bland annat att de länder som får ett högt inflöde av migranter få hjälp av andra EU-länder.

Diskussionerna om EU:s flyktingpolitik har pågått länge, och Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson beskriver den nya överenskommelsen som ett ”stort genombrott”.

En av delarna som länderna enats om är en slags frivillig solidaritetsmekanism. Den ska gälla i ett år och därefter är tanken att det ska ha omsatts i en obligatorisk EU-lag.

I korthet går den ut på att EU-länderna ska erbjuda hjälp till de medlemsländer som tar emot många migranter på kort tid. Bland annat ska man bistå med pengar och stöd eller avlasta landet i fråga genom att ta emot en del av flyktingarna.

Kritiken: Köper sig fria

Den nya överenskommelsen, som inte omsatts i lag, har också mötts av kritik från organisationen Oxfam. Solidaritetsmekanismen blir ett sätt att köpa sig fri från ansvar, menar organisationen.

Ylva Johansson tillbakavisar kritiken:

– Det tycker inte jag. Det viktiga är att vi kan avlasta de här länderna, säger hon.

Därtill kan EU-länderna bara bidra med sådant som landet i fråga verkligen behöver, menar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.