Högkvarteret till Luxemburgs statliga energibolag Enovos i Esch-sur-Alzette. Foto: Zinneke/Wikimedia commons

EU-landet Luxemburg i samarbete med Putinnära oligark

Uppdaterad
Publicerad

Luxemburgs statliga energibolag Enovos har haft ett nära samarbete med den omstridde oligarken Viktor Vekselberg – som sedan 2018 finns på USA:s sanktionslista.

Det senaste decenniet har det lilla landet försökt fjärma sig från rollen som EU:s skatteparadis. I stället har furstendömet bland annat försökt locka till sig kapital från de extremt rika – så kallade UHNWI – ”Ultra High Net Worth Individuals”. Många är ryssar. Sedan 2017 har Luxemburg även erbjudit så kallade ”Golden Visas” – uppehållstillstånd för de som kan betala. Ryska finansbolag, banker och oligarker har etablerat sig i landet.

I mars 2010 inledde Luxemburgs statliga energibolag Enovos ett samarbete om solcellsenergi med ett schweiziskt bolag som kontrollerades av oligarken Viktor Vekselberg som även är Sundvallsbolaget Kubal.

Dåvarande styrelseordförande tvingades avgå

Drivande bakom affären var Enovos dåvarande styrelseordförande, Etienne Schneider. Socialdemokraten Schneider har sedan 90-talet varit en av landets mäktigaste. När han avgick 2020 var han finansminister och vice premiärminister.

Efter regeringsuppdraget fick han 2020 en lönsam styrelseplats i det ryska konglomeratet Sistema – som bland annat kontrollerar den ryska banken VTB. Banken har affärsförbindelser med Vekselbergs aluminiumkollega Oleg Deripaska. Efter Rysslands invasion i febaruri i år tvingades Etienne Schneider avgå efter kritik.

Rättsprocess startar i Oslo

Efter att Etienne Schneider 2012 lämnat energibolaget Enovos för att bli minister blev bolaget 2014 indraget i en bedrägeriskandal i Italien där Enovos gemensamma bolag med Viktor Vekselberg misstänktes för bidragsbedrägerier med solceller.

Sedan dess har Luxemburg och Enovos offentligt försökt distansera sig från Viktor Vekselberg.

Solcellsföretaget har drivit fallet mot det statliga Luxemburgbolaget i Oslos tingsrätt som har beslutat att ta upp det misstänka bedrägerifallet i en första hearing i morgon torsdag.

SVT har sökt Viktor Vekselberg, Etienne Schneider och företrädare för Enovos utan resultat. En talesperson för Viktor Vekselberg skriver i ett mejl att Vekselberg inte på något sätt är inblandad i rättsprocesserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.