EU-parlamentet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Belgiens premiärminister Alexander De Croo om avslöjandet att EU-ledamöter misstänks ha tagit emot ryska mutor. Foto: TT

EU-ledamöter anklagas ha tagit emot ryska mutor

Uppdaterad
Publicerad

Europaparlamentet skakas av tunga anklagelser om att ledamöter tagit emot mutor av Ryssland via den Tjeckienregistrerade nyhetssajten Voice of Europe.

Tjeckiens regering har utfärdat sanktioner mot sajten Voice of Europe, som anklagas för att bedriva en Moskva-finansierad påverkanskampanj för att vända opinionen i Rysslands favör inför det stundande EU-valet.

Enligt Belgiens premiärminister Alexander De Croo uppdagades det genom kontraspionage av belgisk och tjeckisk underrättelsetjänst.

EU-val 2024

Högerpopulister pekas ut

Tjeckiska medier rapporterar också, med hänvisning till källor inom säkerhetstjänsten, att EU-parlamentariker från sex länder – Tyskland, Frankrike, Polen, Belgien, Nederländerna och Ungern – fått betalt i samma syfte. Pengarna ska ha gått genom Voice of Europe.

– Det har bland annat kommit fram att Ryssland har kontaktat och betalat EU-parlamentariker för att sprida rysk propaganda här, sade De Croo, utan att namnge någon, under en debatt i Belgiens parlament i torsdags enligt Politico.

I vissa av de berörda länderna förekommer medieuppgifter om vilka ledamöter som pekas ut. Bland annat nämner Der Spiegel en tysk parlamentariker från högerextrema AFD.

"Fullständigt oacceptabelt"

Flera av partigrupperna i Europaparlamentet kräver en utredning. Heléne Fritzon, socialdemokratisk parlamentariker, säger att deras partigrupp S&D skickat in en begäran till talmannen om att stänga av de anklagade politikerna i väntan på utredning.

– Det är fullständigt oacceptabelt och här måste man agera snabbt och gå till botten med vem eller vilka partier och politiker som är berörda, säger hon.

EU-kommissionens vice ordförande Vera Jourová säger till Politico att det här bekräftar det "vi har misstänkt".

– Kreml använder skumma låtsasmedier för att köpa sig hemligt inflytande, säger hon.

Uppgifterna kommer ett år efter mutskandalen "Qatargate", där bland annat Qatar anklagades för att försökt köpa inflytande av flera personer med nära koppling till EU-parlamentet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet