EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen (i rött i mitten) och en del av de föreslagna kandidaterna till EU:s nya ”regering”.De ska nu frågas ut av EU-parlamentet. Foto: AP/Virginia Mayo

EU:s nästa ”regering” grillas – två länder hänger löst

Uppdaterad
Publicerad

24 kandidater till den nya EU-kommissionen har anledning att vara spända inför veckans utfrågningar. Tuffa frågor kommer att hagla över dem som vill vara en del av unionens nästa regering. Men för kandidaterna från Ungern och Rumänien ser det mörkt ut.

Sveriges tidigare arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är en av de 24 av de 26 föreslagna kandidaterna som nu får möta EU-parlamentarikernas frågor under den kommande veckan. Ylva Johansson och de andra kandidaterna har fått svara på skriftliga frågor i förväg och har även granskats för intressekonflikter av parlamentets rättsutskott.

Inte godkända

Utskottet har inte godkänt Ungerns och Rumäniens kandidater. László Trócsányi var tidigare justitieminister i en Orban-regering och har kritiserats hårt för att ha medverkat till att urholka rättsstaten. Rovana Plumb var misstänkt för korruption i Rumänien men klarade sig med hjälp av sin immunitet. Efter ett extra möte under måndagen beslöt rättsutskottet att stå fast vid sitt nej till de två kandidaterna.

Vill visa sin makt

Kandidaterna kan vänta sig hårda tag av ledamöterna i det nyvalda parlamentet. De är sugna på att visa sin makt genom att rösta ner kandidater som de inte anser uppfyller kraven. Ylva Johansson står på tur under tisdagen och förväntas få tuffa frågor om hur hon ser på den kontroversiella migrationsfrågan. Alla utfrågningar sänds live i EPTV.

25 frågor

De föreslagna kommissionärerna får hålla ett eget anförande på 15 minuter och sedan svara på 25 frågor. Det krävs två-tredjedels majoritet för att bli vald. Den som inte uppnår tillräckligt många röster kan få nya skriftliga frågor och möta ännu en utfrågning.

Den 23 oktober ska parlamentet rösta om den nya kommissionen. Om de klarar processen blir deras första dag på jobbet den 1 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.