– Om det verkar omöjligt, då kan det göras, manar EU-basen Ursula von der Leyen, i hopp om ett starkare Europa. Foto: TT

von der Leyen: Vi ska bli världsbäst på halvledare

Uppdaterad
Publicerad

EU ska bli världsledande på halvledare, bekämpa skattemässig orättvisa och skapa ett nytt arbetsutbyte för ungdomar.

Allt utlovas av EU-basen Ursula von der Leyen i ännu ett linjetal om framtidens EU.

– Det var en betydligt mer positiv von der Leyen jämfört med för ett år sen, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati.

En paralympisk guldmedaljör får tjäna som symbol för hela Europa.

– Om det verkar omöjligt, då kan det göras, manar EU-basen Ursula von der Leyen, i hopp om ett starkare Europa.

I sitt årliga tal om läget i unionen utlovar kommissionsordföranden ett EU som ska vara världsbäst på halvledare och hjälpa omvärlden med vacciner och humanitära insatser, samtidigt som demokrati och rättsstatsvärderingar fortfarande garanteras.

”Klarat det här tillsammans”

Talet är som en sorts terminsstart för hela EU-skolan – extra mycket i år, med tanke på den coronapandemi som hållit hela världen i sitt grepp under det senaste året.

– Många känner nog att deras liv har varit pausade. Det här har varit en tid när vi alla har fått tänka till, förklarar von der Leyen i sina inledande ord inför EU-parlamentet i Strasbourg.

– Vi har klarat det här tillsammans som ett Europa och det ska vi vara stolta över. Men coronapandemin är inte över. Även nästa år kommer att bli en prövning för oss, varnar von der Leyen.

SVT:s Europakorrespondent, David Boati, menar att Pandemin inte har varit EU:s bästa period med tanke på begränsningarna i den fria rörligheten för både människor och varor.

– Och kommissionen fick mycket kritik i början av vaccineringen för att det gick långsamt. Men det var som bortblåst i dagens tal, som istället fokuserade på hur många som vaccinerats nu och att EU exporterar vaccin, säger han.

Halvledare

Inför framtiden manar kommissionsordföranden till fortsatt arbete med det digitala.

Bland annat utlovar hon en europeisk kraftsamling för utveckling och tillverkning av halvledare, något som det i dag råder stor brist på inom EU som en effekt av logistikproblem under pandemin.

– Många säger att ”det här kommer inte att gå”. Men låt oss vara modiga. Låt oss bli världsledande igen, säger von der Leyen.

Andra löften är fler insatser för att bekämpa skattefusk samt ett helt nytt system – döpt till Alma – som ska bli som en arbetsversion av studentutbytet Erasmus.

– Alma kommer att ge unga en chans att jobba tillfälligt i andra medlemsländer. Vi ska göra 2022 till ett europeiskt ungdomsår, talar Ursula von der Leyen i Strasbourg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.