• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Europas gaskris verkar bara ha börjat

Uppdaterad
Publicerad

Även om vi klarar oss genom vintern, så fortsätter problemen nästa år. Räkna med fortsatt höga priser på gas och el, varnar expert på gasmarknaden. 

– När vi inte längre kan få rysk gas via Nord Stream blir vi allt mer beroende av att importera flytande naturgas, LNG, som kommer att vara dyrare så länge som det finns ett underskott på marknaden, säger Rene Peters som är chef för gasteknologi på nederländska forskningsinstitutet TNO.   

Europa konkurrerar med framför allt asiatiska länder om den LNG som finns att köpa. Ofta har den redan sålts på långa kontrakt, så det gäller att charma länderna som säljer för att klämma sig in som köpare på marknaden. Nyligen såg man Tysklands förbundskansler på en sådan uppvaktningsturné till ett antal gulfstater.  

– Inte bara Olaf Scholz, jag tror att varenda premiärminister i ett europeiskt land som är beroende av gas besöker de här länderna nu för att fixa nya importkontrakt till Europa, säger Rene Peters.

Optimistisk på lång sikt

För att ro hem leveranser gäller det att inte snåla. Så gaspristak, som diskuteras i EU, bör i sådana fall utformas så att priset man köper in till alltid kan ligga snäppet över vad andra spekulanter är beredda att betala. Vi bör räkna med att de 50 miljarder kubikmeter LNG som Europa siktar på att köpa in kan komma att bli dyra.  

– Gas kommer att fortsätta vara en bristvara och därför högt prissatt. Därmed kommer även elpriserna att vara höga ett bra tag till, varnar Peters.  

Men finns det inget hoppfullt i den här situationen? Är allt bara nattsvart? Nja, Rene Peters är mer optimistisk om man blickar längre in i framtiden. Nederländerna har nyligen bestämt att kraftigt trappa upp satsningen på havsbaserad vindkraft. Med den kan man göra vätgas, som på sikt skulle kunna ersätta den fossila gasen i befintlig infrastruktur (med vissa anpassningar).  

– Nu inser alla i industrin att vi måste bort från det fossila beroendet. Visserligen kommer det att bli ett steg tillbaka kommande året genom att bränna mer gas, olja och kol. Men också flera steg framåt i övergången till förnybar energi.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.