Europas största köttätande och landlevande dinosaurie hittad i England

Uppdaterad
Publicerad

Fossil av vad som kan vara Europas största, köttätande och landgående dinosaurie har hittats på Isle of Wight i England. Det tvåbenta rovdjuret tros ha varit minst tio meter långt med ett krokodilliknande ansikte.

Dinosaurien, som ännu inte fått ett vetenskapligt namn, kallas ”White rock spinosaurid” (Vitstens-spinosaurid) av forskarna baserat på det geologiska skikt i vilket benen hittades, skriver Reuters.

– Storleken på det här exemplaret är imponerande. Det är ett av de största – och möjligen det största – kända landrovdjuret som någonsin funnits  i Europa, säger paleontologen Chris Barker som lett studien vars resultat nu publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Peer J Life & Environment.

Kusin med världens största

Forskarna har hittat bendelar tillhörande rygg, höfter och svans samt fragment av lemmar. Däremot har man inte hittat några tänder eller andra delar tillhörande skallen.

Baserat på en serie små spår på toppen av svanskotan drar forskarna slutsatsen att den tillhörde en grupp av dinosaurier som kallas spinosaurider.

Här ingår bland annat arten Spinosaurus som levde i Nordafrika för cirka 95 miljoner år sedan och anses vara den längsta kända köttätande dinosaurien som levat på land. 

Spinosaurierna kunde bli upp till 15 meter långa och hade skallar som påminner om krokodilernas, med konformade tänder som var särskilt anpassade för att fånga hala byten. Den livnärde sig främst på vattenlevande byten samt andra dinosaurier.

Hittades av dinosauriejägare

De flesta av fossilerna på Isle of Wight hittades av den kände dinosauriejägaren Nick Chase, som dog strax före coronapandemin, skriver BBC.

Jeremy Lockwood, en av medförfattare till studien, berättar hur han deltog i letandet tillsammans med Nick Chase och hittade en del av bäckenet som var perforerat på flera ställen.

– Vi tror att de orsakades av benätande larver av en typ av asätande skalbaggar. Det är en intressant tanke att det här enorma rovdjuret slutade med att bli en insektsmåltid, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.