Polissamarbetet Europol släppte under fredagen en rapport där de kartlagt de samhällsfarligaste kriminella nätverken i Europa. Det handlar om 821 nätverk med totalt 25 000 medlemmar.
– Vi vet vilka de är, hur de är organiserade, vad de ägnar sig åt. Budskapet till de kriminella nätverken är: ni kan inte gömma er längre, säger Catherine De Bolle.
Infiltrerar eller startar eget
En majoritet av nätverken, 86 procent, använder legala verksamheter för sin brottslighet. Nätverken infiltrerar existerande företag eller startar egna verksamheter. De mest utsatta sektorerna är byggsektorn, besöksnäringen och transport.
Legala verksamheter används också för penningtvätt. Där pekar Europol ut fastighetsinvesteringar, detaljhandel med dyra varor och andra företag där mycket pengar är i omlopp.
”Fortsätter i fängelset”
EU:s kommissionär för inrikesfrågor, Ylva Johansson, är initiativtagare till kartläggningen.
– Vad som var nytt för mig är hur motståndskraftiga de är – hur de kan fortsätta med sin verksamhet även när deras ledare sitter i fängelse, konstaterar Johansson.
En tredjedel av nätverken har varit aktiva i mer än 10 år. Hur länge nätverken lyckas överleva hör enligt Europol ihop med hur framgångsrika de är med att kontrollera legala verksamheter.
Narkotika vanligast
Nätverken är i 82 procent av fallen specialiserade inom ett enda område, ”poly-criminality” hör till undantagen konstaterar Europol.
Hälften av de kartlagda nätverken ägnar sig åt narkotikahandel. Bedrägerier, människosmuggling och människohandel är andra vanliga brottsområden.
Ledarna finns oftast där nätverket har sin huvudsakliga brottslighet. Sex procent av ledarna finns utanför EU, där pekar Europol ut Turkiet, Förenade Arab Emiraten och Sydamerika.