”Ghost” blev populär när Encrochat knäcktes 2020. Det är en krypterad telefontjänst som används av kriminella för att planera bland annat narkotikaaffärer och mord.
– I Sverige har det kostat ungefär 7 000 kronor per halvår för att ha den här tjänsten, och då kan man kommunicera med andra som har den, säger SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu.
Den har marknadsförts som ”helt säker och omöjlig att knäcka”. Men polisen har nu lyckats ta sig in i telefonerna och kunnat följa de kriminellas aktivitet.
– De internationella polismyndigheterna har insett att om man ska kunna göra något åt narkotikasmugglingar och mordbeställningar måste man komma åt kommunikationen, säger Diamant Salihu.
Fler gripanden väntar
Sverige är ett av nio länder som deltagit i Europols insats. Kriminella från flera länder har gripits i polisinsatsen, som fått namnet ”Kraken”. Sammantaget har 51 personer gripits, enligt Europol, varav 38 i Australien, elva i Irland, en i Kanada och en i Italien, enligt Europol. Man väntar sig även kunna gripa ännu fler personer.
Svensk polis har inte gripit någon, säger polisen Linda Staaf på pressträffen.
– Av juridiska skäl har vi inte gjort det, men vi har samarbetat med de andra polismyndigheterna från början, säger hon.
Enligt tidigare medieuppgifter ingick svenskar i de som hittills gripits i insatsen. Staaf säger dock att man hoppas kunna göra fler gripanden i framtiden.
Även en australiensk man i 30-årsåldern, som uppges vara hjärnan bakom ”Ghost” , ska ha gripits. Europol har identifierat att servrarna funnits i Frankrike och på Island, de finansiella tillgångarna har funnits i USA samtidigt som grundaren suttit i Australien.
– Internationellt samarbete är nyckeln framåt när man arbetar mot den organiserade brottsligheten, som ju inte har några landsgränser, säger Diamant Salihu.
Länder som deltagit i operation Kraken
- Österrike
- Kanada
- Frankrike
- Island
- Irland
- Italien
- Nederländerna
- Sverige
- USA