Diamant Salihu, krimreporter, och en man som håller i en möjligt krypterad telefon, där ena handen är en handske.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Diamant Salihu, krimreporter, förklara hur den nu knäckta tjänsten ”Ghost” fungerar. Foto: SVT

Europol har knäckt krypterade tjänsten ”Ghost”

Uppdaterad
Publicerad

Europol har avslöjat och knäckt en krypterad plattform vid namn ”Ghost”. Över 50 kriminella världen över har gripits.

– Vi har visat att när vi arbetar tillsammans, så kan de kriminella inte gömma sig någonstans, säger Europols direktör Catherine De Bolle på en pressträff i Haag.

”Ghost” blev populär när Encrochat knäcktes 2020. Det är en krypterad telefontjänst som används av kriminella för att planera bland annat narkotikaaffärer och mord.

– I Sverige har det kostat ungefär 7 000 kronor per halvår för att ha den här tjänsten, och då kan man kommunicera med andra som har den, säger SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu.

Den har marknadsförts som ”helt säker och omöjlig att knäcka”. Men polisen har nu lyckats ta sig in i telefonerna och kunnat följa de kriminellas aktivitet.

– De internationella polismyndigheterna har insett att om man ska kunna göra något åt narkotikasmugglingar och mordbeställningar måste man komma åt kommunikationen, säger Diamant Salihu.

Fler gripanden väntar

Sverige är ett av nio länder som deltagit i Europols insats. Kriminella från flera länder har gripits i polisinsatsen, som fått namnet ”Kraken”. Sammantaget har 51 personer gripits, enligt Europol, varav 38 i Australien, elva i Irland, en i Kanada och en i Italien, enligt Europol. Man väntar sig även kunna gripa ännu fler personer.

Svensk polis har inte gripit någon, säger polisen Linda Staaf på pressträffen.

– Av juridiska skäl har vi inte gjort det, men vi har samarbetat med de andra polismyndigheterna från början, säger hon.

Enligt tidigare medieuppgifter ingick svenskar i de som hittills gripits i insatsen. Staaf säger dock att man hoppas kunna göra fler gripanden i framtiden.

Även en australiensk man i 30-årsåldern, som uppges vara hjärnan bakom ”Ghost” , ska ha gripits. Europol har identifierat att servrarna funnits i Frankrike och på Island, de finansiella tillgångarna har funnits i USA samtidigt som grundaren suttit i Australien.

– Internationellt samarbete är nyckeln framåt när man arbetar mot den organiserade brottsligheten, som ju inte har några landsgränser, säger Diamant Salihu.

Länder som deltagit i operation Kraken

  • Österrike
  • Kanada
  • Frankrike
  • Island
  • Irland
  • Italien
  • Nederländerna
  • Sverige
  • USA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.