Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed tillsammans med Eritreas president Isaias Afwerki 2018. Foto: TT

Expert: Abiy Ahmed inte ensam i fredsprocessen

Publicerad

Årets fredspris kan gynna demokratiseringsprocessen i fler länder i regionen, enligt experter som SVT har pratat med.

– Etiopien är ett stort land så konsekvensen av priset kan vara positiv, säger forskaren Liisa Laakso.

På fredagsförmiddagen stod det klart att Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed tilldelas Nobels fredspris 2019.

– Det var inte överraskande. Det som har hänt i Etiopien är viktigt för hela Afrika. Det handlar inte bara om fredsprocessen mellan Etiopien och Eritrea, lika viktig är den demokratiska utvecklingen, säger Liisa Laakso, forskare och expert på demokratisering i Afrika.

Hon tror att priset kan påverka utvecklingen i regionen positivt.

– Det finns mycket etniska och kulturella konflikter i Etiopien. Abiy Ahmed är inte en stark ledare, men han är demokratisk. Jag tror han har möjlighet att ena landet, säger Liisa Laakso.

Ingen individuell förtjänst

Även Redie Bereketeab, konfliktforskare vid Nordiska Afrikainstitutet, tror att utnämningen i förlängningen kan leda till försoning. Samtidigt är han också kritisk till att en enskild person prisades.

– Man ska inte tro att det är en individuell förtjänst som har reformerat systemet i Etiopien, det finns andra krafter som har kämpat för det. Det är unga folkrörelser som sedan åtminstone 2015 har varit drivkrafterna bakom förändringen, säger han.

Enligt Redie Bereketeab insåg de styrande att situationen var ohållbar 2017 och ändrade politiken.

– Landet är nog delat just nu. Det finns många som stödjer honom, men de som är kritiska tror nog inte att det leder till någon förbättring. Det är ett land med stora svårigheter och motsättningar. De inre politiska krafterna avgör vad som händer i det kommande valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.