Kina hotar med motåtgärder på testkrav

Uppdaterad
Publicerad

Att Sverige inför krav på ett negativt covidtest av resenärer från Kina har inte mottagits väl av den kinesiska ambassaden i Sverige. Restriktionerna är diskriminerande, saknar vetenskapligt stöd och hindrar inte smittspridningen, skriver ambassaden i ett mejl till TT.

Det tillfälliga kravet på ett negativt covidtest med början från den 7 januari och tre veckor framåt. Det meddelade socialminister Jakob Forssmed på en pressträff tillsammans med Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, på torsdagen.

– Resenärer från Kina ska uppvisa ett negativt covidtest vid ankomst till Sverige, oavsett om man är vaccinerad eller ej, säger Forssmed.

Kravet gäller vuxna och barn över 12 år. Det gäller dock inte för svenska medborgare eller personer med uppehållstillstånd i Sverige. Även personer som är varaktigt bosatta i EU och övriga EES-länder undantas från kravet.

I ett mejl till TT säger Kinas ambassad att de tillfälliga restriktionerna är diskriminerande och att de, förutom att sakna vetenskapligt stöd, inte heller hjälper att minska smittspridningen:

”Vi förstår att Sverige vidtar nödvändiga förebyggande och kontrollåtgärder, men motsätter oss åtgärder som diskriminerar specifika grupper”, skriver ambassadens talesperson Yan Zihao och säger vidare att man ”ber svenska myndigheter att korrigera dessa felaktiga åtgärder”.

Kina hotar med motåtgärder

Data om vilka virusvarianter som finns i Kina är bristfällig och oron är att nya virusvarianter ska uppstå i Kina och sprida sig till andra länder.

– Vi är väl medvetna om att restriktioner inte stoppar spridningen av nya virusvarianter men de kan fördröja ett utbrott. Men även en liten fördröjning skulle vara värdefull, säger Sara Byfors.

På ett EU-möte på onsdagen enades man bland annat också om att medlemsländerna ska införa regeln om att negativa covidtest inte ska vara äldre än 48 timmar, samt att passagerare till och från Kina ska uppmanas att bära skyddsmask och vidta lämpliga hygien- och hälsoåtgärder.

Kina å sin sida har sagt att restriktionerna är oacceptabla och hotar med motåtgärder.  

– Jag har svårt att se vad de motåtgärderna skulle vara. Det krävs ju redan nu ett negativt PCR-test och karantän för att komma in i Kina. Att de protesterar mot EU:s restriktioner är därför ironiskt, säger Kristina Sandklef, oberoende Kinaanalytiker med bakgrund som bland annat säkerhetspolitisk analytiker hos Försvarsmakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.