• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Expert: Svårt för EU att bli kvitt gasberoendet

Uppdaterad
Publicerad

Genom att stoppa gasleveranserna till de länder som inte betalar i rysk valuta hoppas Ryssland kunna splittra EU i fråga om de ekonomiska sanktioner som riktats mot landet.

Nu är det viktigt att EU enas om en gemensam linje om hur man ska hantera Rysslands hot, säger Hugo von Essen, östeuropaexpert vid Utrikespolitiska institutet, i Morgonstudion.

– Men det kommer ta tid eftersom det är svåra frågor och stora skillnader i hur beroende olika EU-länder är av rysk olja och gas, säger han.

På måndagen träffades EU:s energiministrar för att diskutera Rysslands hot om att stoppa gasleveranserna till de länder som inte betalar i rysk valuta.

På så sätt hoppas Ryssland kunna splittra EU när det gäller de ekonomiska sanktionerna på grund av invasionen i Ukraina. Enligt Hugo von Essen är mötena viktiga för att EU till slut ska kunna enas om en gemensam linje.

Kriget i Ukraina

– Men det kommer ta tid eftersom det är svåra frågor och stora skillnader i hur beroende olika EU-länder är av rysk gas och olja.

Kräver betalt i rubel

För att inte strypa gasleveranserna kräver Ryssland att de länder som vill köpa måste öppna rubelkonton i Gazprom Bank, ett sätt att kringgå de ekonomiska sanktionerna och skydda sin ekonomi.

EU-länderna vill å andra sidan hitta nya leverantörer som kan tillgodose energibehovet för att på sikt slippa vara beroende av rysk gas. Men det tar tid, något som Ryssland nu utnyttjar.

– Vill man stoppa kriget måste man stoppa gasen, men då riskerar Europa att bli kallt och mörkt.

”Skickar en signal till viktigare länder”

Ryssland har redan verkställt sitt hot gentemot Polen och Bulgarien och stoppat sina gasleveranser dit. Det beror dels på att länderna inte är särskilt viktiga för Rysslands gasexport, dels att de redan uttryckt att de ska stoppa importen av rysk gas i år, säger Hugo von Essen.

– Ryssland hoppas också kunna skicka en signal till viktigare länder, som Tyskland och Italien, om att ”det här är vad som riskerar att hända er”.

Tyskland, Italien och Ungern är de länder som är mest beroende av ryska gasleveranser, och Ungern har redan sagt att man inte stödjer EU:s planer på en bojkott.

– Ryssland har redan börjat utnyttja Ungern som ett exempel på EU:s splittring, säger Hugo von Essen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet