Iran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kan få regionala men också globala konsekvenser” – Hör Mellanösternexperten om två scenarier som kan ske vid en eventuell upptrappning av konflikten. Foto: SVT/TT

Expert: Två scenarier – så kan läget i Mellanöstern trappas upp

Publicerad

Oron för ett storkrig växer efter att spänningarna mellan Israel och Iran trappats upp. Enligt Mellanösternexperten Alexander Atarodi finns två möjliga scenarier för hur läget kan utveckla sig.

– Det värsta som kan hända i regionen är att Iran attackerar väldigt kraftfullt, då får vi ett fullskaligt krig, säger han.

Spänningarna mellan Israel och Iran har på kort tid trappats upp efter att Hamas politiska ledare Ismail Haniya och Hizbollahs befälhavare Fuad Shukr dödats.

Irans högsta andlige ledare, ayatolla Ali Khamenei, har enligt uppgifter utfärdat en order om en iransk attack mot Israel, som en hämndaktion för mordet på Haniya. Även den Iranstödda, shiamuslimska milisgruppen Hizbollah har utlovat ett svar.

Krig mellan Israel och Hamas

USA:s utrikesminister Antony Blinken har varnat för att en attack från Iran och Hizbollah mot Israel kan ske redan under måndagen, enligt källor till amerikanska sajten Axios.

Enligt den oberoende Mellanösternexperten Alexander Atarodi står det klart att någon form av attack kommer att ske, men än så länge är det oklart när och hur omfattande den kommer att bli.

”Värsta som kan hända”

Atarodi ser två möjliga scenarier framför sig, ett mildare och ett mer allvarligt, som kan få konflikten att trappas upp ytterligare. Det förstnämnda och mer allvarliga – en kraftig attack mot Israel från flera parter – skulle få både regionala och globala konsekvenser.

– Om det här scenariot skulle infalla så blir USA naturligtvis direkt involverat, säger han i Morgonstudion.

Markering mot Israel

Det andra scenariot bygger, enligt Atarodi, på att ingen vill ha ett storkrig och att Iran istället svarar med en mindre attack för att markera mot Israel.

– Det finns röster för att Iran måste agera på ett kraftfullt sätt, men fortfarande under den nivån som skulle kunna utlösa ett storkrig i regionen.

Se Mellanösternexperten Alexander Atarodi förklara de två scenarier som kan ske vid en eventuell upptrappning av konflikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet