Explosion vid ett vattenverl

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Soldaternas egen film visar sprängningen. SVT har tagit fram satellitbilder och låtit flera vatten- och avloppsingenjörer bedöma skadan på anläggningen. Foto: Instagram/Faksimil

Israeliska soldater sprängde vattenverk i Rafah

Uppdaterad
Publicerad

Ett videoklipp visar hur israeliska soldater spränger ett vattenverk i staden Rafah i södra Gaza.
– Vattensituationen i hela Gaza är fasansfull, det råder storskalig brist på rent vatten och därför sprids sjukdomar, utan vatten kan dessa sjukdomar bli dödliga för barn, säger Salim Oweis, talesperson för Unicef, till SVT.

I videoklippet ser soldaterna ut att rigga sprängladdningar vid vattenverket, varpå delar av anläggningen exploderar.

Videon uppges ha delats i sociala medier av en soldat som tjänstgör vid de israeliska ingenjörstrupperna. Det enligt den palestinske journalisten Younis Tirawi, som publicerat flera videoklipp och skärmdumpar från kontot. Kontot är numera privat och går inte att komma åt.

SVT verifierar

Vattenverket ”Canada well” försåg 100 000 människor med vatten före kriget, enligt den palestinska vattenmyndigheten.

Anläggningen har byggts bland annat med hjälp av kanadensiskt och japanskt bistånd.

Helt utan vatten

Majoriteten av Rafahs invånare har lämnat staden, efter att den israeliska armén (IDF) inledde en invasionen av området i maj.

– Nu finns det inget vattenverk som kan förmedla vatten till de invånare som fortfarande är kvar i centrala och östra Rafah, säger Munther Shublaq, chef för den palestinska vattenmyndigheten till SVT.

–Även om det bara är en enda person kvar i området så har den rätt till vatten, fortsätter han.

Enligt den israeliska tidningen Haaretz utreder IDF händelsen som ett misstänkt brott mot folkrätten. SVT har sökt den israeliska militären.

Tidigare har IDF motiverat attacker mot vattenanläggningar med påståendet att Hamas förvarar vapen och ammunition i eller nära anläggningarna.

I en rapport från Oxfam kritiseras Israel för att använda ”vatten som ett krigsvapen”, bland annat hänvisar man till det man kallar ”systematisk förstörelse” av vattenanläggningar.

”Långt värre än man ser på tv”

En granskning som publicerades av BBC i maj visade att fler än hälften av alla vattenanläggningar i Gaza hade skadats eller förstörts.

– Infrastrukturen har drabbats av storskalig förstörelse. Tillgången på vatten minskar efter varje attack, vilken innebär att familjer och barn måste söka andra sätt att få tag på vatten, vatten som ofta är smutsigt, vilket utsätter dem för fara, säger Salim Oweis, talesperson för Mellanöstern och Nordafrika för Unicef, som är på plats i Deir al-Balah i Gaza.

Salim Oweis tillägger att man nu riskerar att se en spridning av polio.

– Situationen är förskräcklig på plats, det är långt värre än vad man ser på tv.

Se SVT:s genomgång av soldaternas klipp i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT verifierar

Mer i ämnet