Foto: SVT

Expert: ”Tydliga indikationer på Muslimska brödraskapets närvaro i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Forskaren Lorenzo Vidino, expert på islamistisk extremism, menar att det finns klara belägg för att Muslimska brödraskapet finns närvarande i Sverige. Han menar också att det är viktigt för regeringar i Europa att känna till hur de opererar, eftersom deras verksamhet utgör ett hot mot det goda samhällsbygget i ett mångkulturellt Europa.

Lorenzo Vidino, verksam vid The George Washington University i USA, har skrivit en bok om Muslimska brödraskapets utbredning i Europa, är flitigt anlitad som expert och hans forskargärning utgör en del av det material som MSB:s kritiserade rapport ”Muslimska Brödraskapet i Sverige” stödjer sig mot.

Enligt Vidino bör organisationen inte ses som ett direkt säkerhetshot mot det västerländska samhället.

– Jag tror inte att Muslimska brödraskapet nödvändigtvis utgör ett direkt säkerhetshot. Jag tycker inte vi bör se dem som en terroristorganisation, även om det finns kopplingar till våld som bör hållas i åtanke, säger han och menar att man istället bör beakta de idéer organisationen sprider.

Han nämner organisationens syn på kvinno- och hbtq-rättigheter och religionsfrihet som exempel.

– De är väldigt oense med de mainstream-värderingar som råder i Västvärlden. Det faktum att de spridit dessa åsikter till muslimska kretsar är problematiska ur perspektiv av social sammanhållning och integration.  

Ett fåtal välorganiserade aktivister

Han menar att det Muslimska brödraskapet bäst kan beskrivas som ett fåtal aktivister som tillsammans utgör ett välorganiserat nätverk av individer, organisationer och företag. Vidino understryker att organisationen är förbjuden i många länder i Mellanöstern och att medlemskap ibland är synonymt med dödsstraff. Men till skillnad mot förhållandena i arabvärlden finns i Väst inget liknande förbud, utom möjligen ett politiskt stigma. Trots detta hemlighåller organisationen sin verksamhet.

– De skulle aldrig kalla sig själva för Muslimska brödraskapet öppet. Men de har helt klart operativa, organisatoriska, finansiella, personliga och ideologiska kopplingar till Muslimska brödraskapet. De finns närvarande i varje land, i stort sett, i vissa länder finns det fler av dem.

Framträdande personer i Sverige

Därför, menar Vidino, varierar också graden av organisationens inflytande länder emellan. Han har i sin forskning inte specifikt studerat Muslimska brödraskapets utbredning i Sverige och kan därför inte uttala sig om situationen här djupare än att han vet att organisationen finns närvarande i landet.

Som argument framlägger han att det i Sverige finns andra organisationer med tydliga band till exempelvis FIOE (Federation of Islamic Organizations in Europé, Muslimska brödraskapets europeiska paraplyorganisation), och att medlemskap i dessa organisationer är väldigt tydliga indikationer på tillhörighet i de informella strukturer som utgör Muslimska brödraskapets existens i Europa.

– Sverige har en hel del spelare med framträdande roller i dessa organisationer.  

Försöker agera grindvakter

Dessa individer försöker, enligt Vidino, profilera sig som nyckelpersoner för media, regering och etablissemang.

– Vad de försöker göra i de länder de verkar är att representera det muslimska samhället, de försöker agera grindvakter. De försöker influera båda sidor och samtidigt pådyvla människor sin egen tolkning av islam, vilken är starkt politiserad och konservativ.

Tanken är att de ska befinna sig i en sådan position att de kan representera allt som har med muslimer och islam att göra.

– Vilket de såklart inte gör. De är en liten grupp människor som är väldigt skickliga på vad de gör. De har väldigt mycket resurser och de positionerar sig själva som grindvakter.

”De utgör någonting mellan IS och samhället”

Trots att Muslimska brödraskapet inte kan säga vara en regelrätt terrororganisation, utan i sin verksamma form mer en lobbyorganisation, menar Vidino att de utgör ett hot mot det öppna samhället eftersom deras inflytande riskerar att spä redan befintliga problem med segregation och polarisering.

– Om vi försöker bygga harmoniska samhällen i det nya multikulturella Europa är det extremt viktigt att känna till det negativa budskap som Muslimska brödraskapet sänder ut. Vi pratar inte om att kartlägga dem som terroristorganisationer, utan om att känna till vad de gör och hur vi ska hantera dem på ett smart sätt. De är inte nödvändigtvis de partners de vill uppfattas som, men de är nödvändigtvis inte heller fienden, som Islamiska staten (IS). De är någonting mitt emellan, något som är väldigt svår bestämbart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.