Anneli Bergholm Söder, chef operativa avdelningen, MSB. Foto: MSB/TT

MSB: Vi vet väldigt lite om Muslimska brödraskapet

Uppdaterad
Publicerad

Terroristforskaren Magnus Norells rapport om Muslimska brödraskapet beställdes av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och publicerades på MSB:s hemsida. Rapporten har fått kritik av ledande forskare. MSB vidhåller att Magnus Norell får stå för innehållet i rapporten, men konstaterar att rapporten visar att MSB behöver samla in mer kunskap om Muslimska brödraskapet.

Flera stora muslimska organisationer i Sverige håller på att bygga upp ett parallellt samhälle och är kopplade till den islamistiska rörelsen Muslimska brödraskapet, skriver terroristforskaren Magnus Norell i en studie på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Han skriver bland annat att organisationen Sveriges Unga Muslimer är helt styrd av brödraskapet.

Kritik från forskare

Norells studie har kritiserats av ett 20-tal ledande forskare på islam och religionsvetenskap runt om i landet. Magnus Norell har svarat med att han inte alls förstår forskarnas kritik.

Anneli Bergholm Söder, chef för operativa avdelningar på MSB, har sett kritiken.

– Vi kan konstatera att man kritiserar metoden, och det är upp till Magnus Norell att titta på vilka metoder han använder, säger hon till SVT Nyheter.

Hon påpekar att det handlar om en studie i det här fallet.

– Man kan begära studier, det är kortare kunskapssammanställningar. Däremot när det gäller forskning så behöver man större tydlighet och källhänvisningar och visa var man hämtat sina källor från, men det får du prata med Magnus Norell om.

Vill bredda kunskapen om religiös extremism

MSB beställde studien som en del av ett arbete som pågått sedan 2015. MSB har kommit fram till att de behöver ta reda på mer om religiös extremism.

– Vi har sett att Muslimska brödraskapets framväxt är något som vi vet väldigt lite om, säger Anneli Bergholm Söder.

– Våra slutsatser (av rapporten) är att vi behöver titta mer på det här området för att skaffa oss mer kunskaper.

Står inte för innehållet

MSB är noga med att poängtera att man har beställt rapporten och finansierat den – men att man inte tar ansvar för innehållet i den.

– Innehållet står författarna för helt och hållet, säger Anneli Bergholm Söder.

Ni står inte bakom det?

Nej. Författarna står för innehållet. Vi lägger ut alla studier, alla forskningsuppdrag i vår kunskapsbank, säger hon och betonar att rapporten är en röst av många.

Myndighetens kunskapsbank

Rapporten är publicerad på MSB:s så kallade kunskapsbank, som man beskriver som ”en källa till kunskapsutveckling inom många områden”. Under rubriken för studien om Muslimska brödraskapet står det att författarna är ensamt ansvariga för innehållet. Det står dock inte under andra studier som finns på sidan.

Kunskapsbanken kan ju framstå som ett ställe där medborgare kan gå in och få kunskap från MSB, hur ser du på det?

– Vi lägger ut alla studier och är väldigt tydliga med att det är författarna som står för rapporterna, säger Anneli Bergholm Söder från MSB.

Ifrågasätter kvalitetsgranskning

Forskarna som kritiserade rapporten ställer sig frågande till vilken faktagranskning MSB gör av rapporter som MSB som statlig myndighet beställer och publicerar på sin kunskapsbank. Forskarna påpekar att MSB själva skriver på sin hemsida om vikten av källkritik för att undvika ryktesspridning.

– När vi får in forskningsrapporter så står författarna för dem. Vi faktagranskar inte det. Vi står för att vi gjort beställningen, och att det är ett område som vi behöver belysa utifrån målen för samhällets säkerhet, säger Anneli Bergholm Söder.

”Det gör inte vi som myndighet”

Så ni ser inga problem med att publicera rapporter på er hemsida som ni inte själva har faktagranskat?

– Det vore väl ganska förmätet av oss att börja faktagranska rapporter som vi beställer in från forskare, då kanske vi borde ägna oss åt forskning själva då. Det gör inte vi som myndighet. Däremot begär vi in och sammanställer kunskap, säger Anneli Bergholm Söder.

– Fakta, innehåll och upplägg står forskarna för själva, det är vi jättetydliga med.

Läs mer: MSB skriver om hur de ser på Norells rapport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.