Experter: Allt pekar på att det finns kärnvapen i Kaliningrad

Uppdaterad
Publicerad

Med Sveriges och Finlands Natoansökan har det på olika sätt antytts från Ryssland att man kan komma att placera ut kärnvapen i Kaliningrad vid Östersjöns kust. Men mycket tyder på att det är ett spel för gallerierna, och att det redan finns kärnvapen där.

– Om de inte har kärnvapen där så är de sämre på att planera än vad jag någonsin trott, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan.

Samtidigt är mycket är oklart kring placeringen av taktiska kärnvapen, alltså mindre kärnvapen med kortare räckvidd, i Kaliningrad. En del i spelet, då kärnvapen primärt är ett politiskt vapen, menar Jonas Kjellén, analytiker vid FOI.

– Infrastrukturen finns på plats, allt pekar på att man förvarar taktiska kärnvapen där.

Sverige och Nato

Inga bevis

Men det saknas också tydliga bevis för faktiska kärnvapenspetsar i Kaliningrad.

– Självklart så släpper de inte in någon och visar kärnvapnen. Tills de skjuter en kärnladdning så kommer vi inte veta säkert, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Samtidigt skulle han bli förvånad om de inte har det i området.

– De har upprustat vapenbunkrarna de senaste åren och de har kärnvapenbärare i form av robotsystemet Iskander, det är belagt.

SVT har tidigare rapporterat om det militära läget i Kaliningrad, redan 2015 gjorde dock Totalförsvarets forskningsinstitut FOI bedömningen att det troligen finns kärnvapen i den ryska enklaven.

Ökat kärnvapenhot

Efter den svenska och finska Natoansökan får Kaliningrad en ännu viktigare roll för Ryssland som en sista utpost inklämd bland Natoländer.

– Jag föreställer mig att alla länder i närområdet planerar för risken för att man ska verka med kärnvapen från Kaliningrad, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Och bland de omkringliggande länderna i Baltikum är enigheten stor: Ryssland har kärnvapen i Kaliningrad.

– Den förre ryske presidenten Medvedev sa att om Finland och Sverige blir medlemmar av Nato kommer de att installera kärnvapen i Kaliningrad. Men det är inget nytt. De finns redan där, sa Litauens svenska ambassadör till GP i april. 

Det största hotet?

När Nato utvidgas, när Ryssland blir allt mer pressat och relationen med grannländerna blir sämre ökar även risken för farliga missförstånd i Östersjöns luft och havsområden. Det kan i sin tur få allvarliga konsekvenser, enligt Jonas Kjellén, analytiker vid FOI.

– Den verklighet som svenska piloter och fartygschefer möter ute på Östersjön är ju mer direkt och kan vara mer allvarligt än det något abstrakta kärnvapenhotet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet