Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur oroliga är finländarna över att aktionerna i Sverige ska påverka deras Nato-ansökan? Hör Toni Alaranta förklara i klippet. Foto: Marcus Floman och Reuters

Experten: ”Många i Finland ser det som en onödig provokation”

Publicerad

Först den upphängda Erdogan-dockan och sedan en satirtävling med Turkiets president som måltavla. Men det är helgens koranbränning som på riktigt har skakat om Sveriges relationer med Natolandet Turkiet.

– I Finland ses det som en handling av en dum person, även om det verkar som att det är några kretsar i Sverige som avsiktligt försöker sabotera Nato-ansökan, säger Toni Alaranta, Turkietexpert vid finska Utrikespolitiska institutet i Finland (FIIA).

Internationella medier rapporterar nu om koranbränningen i Stockholm och protesterna mot Turkiet och president Recep Tayyip Erdogan. Och i Turkiet och andra arabländer reagerar och protesterar människor, bland annat genom att bränna den svenska flaggan och protestera i flera städer.

Toni Alaranta är Turkietanalytiker och seniorforskare på FIIA, specialiserad på Turkiets inrikes- och utrikespolitik samt kurdfrågan. Han säger till SVT Nyheter att dansk-svenske Rasmus Paludans koranbränning har väckt uppmärksamhet även i Finland.

– Många av oss i Finland ser det som en onödig provokation som försämrar relationen mellan Sverige och Turkiet. I det avseendet är det en onödig utveckling, säger Alaranta.

Han konstaterar att även Finland har en stark och lång yttrandefrihetstradition. I veckan publicerade finländska kvällstidningen Illtalehti också en karikatyr föreställande den Erdogan-docka som hissades utanför Stockholms stadshus, samtidigt som den svenska Flamman utlyste en satirtävling med Erdogan som objekt.

Satirteckning från finska Iltalehti: ”Fler oansvariga hån riktade mot Erdoğan. Prislista för att håna Erdogan: 130 terrorister, 200 terrorister, 500 terrorister.” Foto: Iltalehti

Toni Alaranta berättar att det har varit protester även i Finland, men inte i samma utsträckning, och att det kan bero på att det bor betydligt fler personer med kurdiska rötter i Sverige.

Han tror också att de kraftiga reaktionerna från Turkiet, och den från första början hårdare retoriken gentemot Sverige, inte enbart handlar om att man är förorättad.

– Även om det inte hade varit en enda PKK-demonstration under dessa månader skulle vi i princip ha varit i samma situation. Erdogan har försökt använda detta inrikespolitiskt inför det kommande valet men också för att pressa USA och även andra Nato-länder, säger Alaranta.

Att Finland i ljuset av det rådande politiska läget skulle släppa idén om en gemensam Nato-process med Sverige tar han för osannolikt.

– Jag tycker att Sverige och Finland har gjort i stort sett allt vi har kunnat göra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Tre händelser som har väckt ilska i Turkiet. Foto: SVT/Rojavakommittérna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.