En man som har en skämtmask föreställande Yoon Suk-Yeol, samt en närbild på Jakob Hallgren, direktör för Utrikespolitiska institutet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jakob Hallgren vid Utrikespolitiska institutet tror att det blir svårt för Sydkoreas president att sitta kvar efter draget att införa – och häva – krigslagar i landet. Foto: Anthony Wallace/AFP/TT, SVT

Experten om Yoon Suk-Yeols beslut att införa krigslagar i Sydkorea: ”Anmärkningsvärt”

Publicerad

Beslutet att införa undantagstillstånd i Sydkorea grundar sig i en växande frustration hos presidenten, säger Jakob Hallgren, direktör för Utrikespolitiska institutet. Samtidigt tror han att draget kan bli Yoon Suk-Yeols fall.

– Jag har svårt att se hur han ska överleva politiskt efter en sådan drastisk åtgärd.

Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol meddelade strax innan midnatt lokal tid att han införde undantagstillstånd och krigslagar i landet.

Yoon hänvisade till att oppositionen tagit den ”parlamentariska processen som gisslan” och till hotet från ”Nordkoreanska krafter”.

– Det är första gången sedan 1980, då var inte Sydkorea en demokrati. Att göra det här fyra decennier in i Sydkoreas demokratisering är verkligen anmärkningsvärt, säger Jakob Hallgren.

Kraftmätning mellan olika parter

Efter beskedet utspelade sig kaosartade scener när militärer försökte ta sig in i plenisalen i Seoul.

Några timmar senare kunde parlamentsledamöter ändå genomföra en omröstning, med resultatet att krigslagarna skulle upphävas.

Militären meddelade dock att undantagstillståndet kvarstod om inte presidenten hävde beslutet – vilket han en kort tid senare meddelade att han gjorde.

– Det är uppenbarligen en kraftmätning, säger Jakob Hallgren.

Växande frustration kan ligga bakom

Hallgren nämner några möjliga orsaker till Yoons agerande, som främst grundar sig i en stor frustration. Oppositionen har majoritet i parlamentet och presidenten, som är konservativ, har haft svårt att få igenom sin politik.

– Samtidigt har Sydkorea ett presidentsystem som är lite ”kejsarlikt”, presidenten har stor makt och mycket inflytande.

I Sydkorea finns inte samma tradition av att kompromissa som i många europeiska länder. Något som enligt Hallgren kan resultera i mer extrema åtgärder.

– Men det har sedan 80-talet skett inom ramen för fredliga maktskiften och demokratins regelbok, det här är ju ett brott mot det, som är väldigt förvånande.

Fakta: Det innebär undantagstillståndet i Sydkorea

  • Alla medier och utgivare sätts under kontroll.
  • All vårdpersonal som strejkar beordras att omedelbart återgå till arbetet inom 48 timmar.
  • Alla politiska aktiviteter, inklusive aktiviteter i nationalförsamlingen, offentliga demonstrationer och sammankomster förbjuds.
  • Alla handlingar som försöker ”störta det liberala demokratiska systemet” är förbjudna. Även ”falska nyheter, manipulation av den allmänna opinionen och falsk propaganda” är förbjuden.
  • Strejker och sabotage är förbjudna.
  • De som bryter mot undantagstillståndet kan gripas eller bli föremål för husrannsakan utan tillstånd.
  • Lagen säger också att åtgärder kommer att vidtas för att minimera olägenheter i det dagliga livet för goda medborgare.

Källa: TT/Yonhap, Ynet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.