Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hamasledarens död kan påverka fredsförhandlingarna i vitt skilda riktningar, tror Mellanösternexperten Anders Persson. Foto: BASHAR TALEB

Experten: Så kan Hamasledarens död påverka förhandlingar om vapenvila

Uppdaterad
Publicerad

Dödandet av Hamasledaren Ismail Haniya skulle kunna ändra Israels utgångsläge för ett avtal om vapenvila.

– Det är oklart om Hamas i en mer pressad situation kommer att gå med på det, säger Mellanösternexperten Anders Persson.

Hamas högsta politiska ledare, Ismail Haniya, har enligt iranska medier och Hamas dödats i Irans huvudstad Teheran. Hamas beskyller Israel för dådet. Israel har än så länge inte kommenterat händelsen.

Mellanösternexperten Anders Persson säger att händelsen kan ändra förutsättningarna för förhandlingar mellan Israel och Hamas om vapenvila och frisläppandet av gisslan.

Krig mellan Israel och Hamas

– Israel försöker pressa Hamas både militärt i Gaza och genom anfall mot Hamas ledare för att få till ett avtal som är mer fördelaktigt för Israel, säger han och fortsätter:

– Det är oklart om Hamas i en mer pressad situation kommer gå med på det eller gräva sig djupare ner och försöka hålla ut tills man är i ett bättre förhandlingsläge.

Visar på Israels beslutsamhet att gå på ledarskiktet

Attacken visar enligt Anders Persson på Israels beslutsamhet att ge sig på ledare i terrorgruppen. Ismail Haniya har de senaste åren däremot tagit rollen som en mer ceremoniell figur, medan den reella makten finns hos Hamasledaren Yahya Sinwar i Gaza, säger Anders Persson.

– På så vis har attacken kanske inte så stor betydelse rent politiskt och militärt för Hamas, men det är så klart en stor förlust.

Det kan finnas olika anledningar till att dådet genomfördes när Ismail Haniya, som vanligtvis höll till i Qatar, var på besök i Iran.

– Det kan bero på att man har fått rött ljus från USA att genomföra liknande attacker där, eller på grund av Qatars roll i fredsförhandlingarna, säger Anders Persson.

Frågetecken hur Iran kommer att svara

Dådet, som Israel ännu inte tagit på sig, sker samtidigt som konflikten mellan Hizbollah och Israel har trappats upp. Senaste igår dödades enligt Israels militär ett högt uppsatt befäl för Hizbollah.

– Den gemensamma nämnaren är ju att Iran stöttar båda de här grupperna så frågan är hur Iran kommer att svara på det här, säger Anders Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet