Beirut, Libanon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från Beirut efter Israels attack. Foto: Reuters

Israel: Dödat Hizbollah-topp i attack mot Beirut

Uppdaterad
Publicerad

Israel har genomfört en riktad attack mot Libanons huvudstad Beirut, uppger landets militär. Målet ska ha varit ett högt uppsatt Hizbollah-befäl, som enligt IDF dödades i attacken.

Vid 19-tiden på tisdagen kom de första vittnesuppgifterna om en kraftig explosion i Dahieh, en förort till Libanons huvudstad Beirut som pekas ut som ett Hizbollah-fäste. Kort därpå bekräftade Israel att de utfört en attack.

En AFP-fotograf i Beirut uppgav att den översta våningen i en åtta våningar hög byggnad träffats och att ambulanser anlänt till platsen.

Krig mellan Israel och Hamas

Libanesiska myndigheter uppger senare att tre personer dödats i attacken och över 80 har skadats, skriver Haaretz. Enligt AP är två av de döda barn.

Hizbollah-topp i byggnaden

Israels militär, IDF, har tagit på sig attacken som man menar är riktad mot en Hizbollah-befälhavare. Sent på tisdagskvällen publicerade IDF ett uttalande där man säger att man dödat Hizbollah-toppen Fuad Shukr.

Den shiamuslimska milisgruppen Hizbollah uppger att Shukr befann sig i byggnaden, men har inte bekräftat hans död, rapporterar Reuters.

Shukr är högt uppsatt inom milisgruppen, enligt Times of Israel, och efterlyst i USA. IDF beskriver honom som ”Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallahs högra hand”.

En förstörd byggnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna efter Israels attack mot Haret Hreik i Södra Beirut, Libanon. Foto: AFP

Spänt sedan attack mot Golanhöjderna

I lördags dödades tolv barn och ungdomar i en attack mot en fotbollsplan i de av Israel annekterade Golanhöjderna. Israel beskyllde genast Hizbollah för att ligga bakom attacken, något som gruppen förnekade.

Sedan dess har spänningarna i regionen trappats upp ordentligt. Israel har sagt att man kommer att hämnas, och tisdagens attack uppges ha varit just vedergällning.

”Hizbollah har gått över en röd linje”, skriver Israels försvarsminister Yoav Gallant på X.

”Balanserar på en knivsudd”

Israel och Hizbollah har nästan ständigt beskjutit varandra sedan den 7 oktober.

Flera världsledare, inklusive FN, har manat till lugn och vädjat till både Israel och Hizbollah att inte förvärra läget i Mellanöstern ytterligare, vilket enligt experter skulle kunna leda till fullskaligt krig.

– Man har hållit andan i väntan på det israeliska svaret. Det här kan vara det, men det återstår att se om det blir något mer, och inte minst hur Hizbollah kommer svara på det här, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg som är på plats i Jerusalem.

– Situationen balanserar verkligen på en knivsudd.

SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg om Israels attack mot Libanons huvudstad Beirut. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet