Beirut och David

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör David om hur folk ser på oroligheterna i Libanon: ”En stor del bryr sig inte”. Foto: SVT

David har rest till Libanon trots avrådan: ”Livet här fortsätter som vanligt”

Publicerad

Israel har de senaste dagarna bombat flera mål i Libanon, som ett svar på lördagens attack mot de av Israel ockuperade Golanhöjderna.

David har rest till Libanon och berättar att han inte märker att folk är särskilt oroliga.

– Libaneser är vana vid krig, säger han.

Han befinner sig i Zahlé i Bekaadalen som ligger i mitten av Libanon. Trots den senaste tidens oroligheter i landet beskriver han läget där han befinner sig som ganska lugnt.

– Just nu är det helt okej. På restauranger och caféer sitter folk som vanligt. Några kanske är lite oroliga men inte jätteoroliga. Livet här fortsätter som vanligt.

På nyheterna hör han om israeliska bombningar i södra delarna av landet.

– Men här i området hör vi ingenting. En del av folket bryr sig liksom inte och säger att det inte kommer hända någonting. Libaneser är vana vid krig här och där kan man säga, säger han.

UD avråder från resor till landet

Sedan oktober 2023 avråder Utrikesdepartementet (UD) svenskar att resa till Libanon och svenskar som befinner sig där uppmanas att lämna landet.

– Situationen kan bli så allvarlig att det helt enkelt inte går att hjälpa svenskar i Libanon. Man kan inte förvänta sig att få hjälp av staten att lämna landet, säger Tobias Billström (M).

Trots det uppskattar UD att 8 000–10 000 svenskar under sommaren befinner sig i Libanon vid varje givet tillfälle.

David valde att resa trots att han har följt nyhetsrapporteringen om att det kan bli krig och Billströms varning om att Sverige kanske inte kommer kunna hjälpa honom.

Han ville hälsa på sina föräldrar som börjar bli gamla. Hans pappa har tidigare opererat hjärtat och under det senaste året blev han inlagd på sjukhus.

”Jag tog risken, och det vet jag”

– Jag visste hur situationen var och man blir orolig. Men jag kontaktade vänner som bor kvar och så hörde jag om många som hade åkt dit. Då bestämde jag mig för att åka. Tänk om det blir krig och jag inte kan träffa mina föräldrar igen, säger han och fortsätter:

– Så jag tog risken, och det vet jag. Men vi libaneser är vana vid det. Det har alltid varit så i Libanon i flera, flera år.

Men han valde att resa utan sin fru och sina två söner.

– Jag vill inte riskera att ta dem till Libanon och så händer det någonting.

Runt 850 personer som befinner sig i landet har skrivit upp sig på UD:s svensklista, men det har David inte gjort.

– Situationen i mitt område är inte så farlig som i södra Libanon. Jag flyger hem på onsdag, men om jag hade planerat en längre resa hade jag åkt hem så fort som möjligt. Den senaste tiden har oroligheterna och risken ökat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.