Carl Fridh Kleberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Carl Fridh Kleberg om vad som händer efter Hizbollahs attack mot Golanhöjderna. Foto: SVT

Våldsspiralen drar mot krig oavsett vad Hizbollah och Israel säger

Publicerad
Analys ·

I snart tio månader har Hizbollah och Israel beskjutit varandra över gränsen i en långsam men malande eskalering. Ingen sida verkar vilja ha ett fullt krig, frågan är om de dragits in i ett ändå.

Carl Fridh Kleberg

Utrikesreporter

”Den som vet när han ska strida och när han ska låta bli, är segrare”. Ett citat från Krigskonsten av Sun Zu, den kinesiske general som levde för sådär en 2 500 år sedan. I dag en favorit hos entreprenörsnubbar som pratar mycket om krypto men också källa till inspiration för faktiska militärer.

En snärtig oneliner men i praktiken kanske lättare sagt än gjort. Ibland vet parter i en konflikt inte riktigt om man ska strida eller om man i princip dras med.

Krig mellan Israel och Hamas

Om man med strida menar fullskaligt krig ser vi ett exempel på detta i den eskalerande konflikten mellan Israel och den libanesiska shiarörelsen Hizbollah.

Lågintensiv konflikt

Israel och Hizbollah är benhårda fiender ända sedan Hizbollah grundades för snart 40 år sedan med stöd av Iran, med kampen mot Israels ockupation av södra Libanon som nyckelmål. Sedan dess har gruppens makt bara växt.

EU har terrorstämplat Hizbollahs militära gren men inte dess politiska. En politisk akrobatik på OS-nivå, men också nödvändig för att EU-länder ska kunna ha fungerande relationer med Libanons regering med tanke på hur dominant Hizbollah är i dag.

Beskjutningar över gränsen har förekommit och Israel har bombat Hizbollah i Syrien, men det har varit en sorts vedertagen sanning att ingen av vill ha nytt krig även när retoriken varit uppskruvad.

Det gäller än i dag, trots det kan det hända.

Våldsspiralens logik

Tiotusentals har tvingats lämna sina hem på båda sidor om gränsen och deras krav om att få återvända pressar respektive sida. Samtidigt stiger dödstalen. Över 500 på libanesiska och över 40 på israeliska sidan har dödats och eftersom varje attack besvaras fram och tillbaka och våldsspiralen bara fortsätter.

Kanske ännu viktigare finns det inget uppenbart sätt för någon av parterna att bromsa, med mindre än en överenskommelse om vapenvila i Gaza. Då, säger Hizbollah, kommer deras beskjutningar att sluta.

Det finns en del som pekar på att en vapenvila kanske närmar sig. Men processen har gått trögt och Hizbollah och Israel kan väl hinna gå in i fullskaligt krig innan dess.

Kan vara för sent

Konflikten balanserar just nu på en knivsudd. Båda sidor har till synes försökt hålla sina attacker under ribban för krig.

Frågan är om någon av dem bestämt sig för om de tänker strida. Eller om de närmast snubblar in i ett krig som blir förödande i både Libanon och Israel. Många försöker nu kyla ned läget. Kanske lyckas de, kanske är det efterattacken i Majdal Shams för sent.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet