Utrikesreporter Carl Fridh Kleberg på plats i Tel Aviv, Israel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En våldspiral med egen logik.” Hör SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg efter Israels svar mot Hizbollah efter Golan-attacken. Foto: Cornelia Schauermann/SVT

”Ingen av parterna vill ha en eskalering”

Uppdaterad
Publicerad

Israel har svarat på lördagens dödliga attack mot Golanhöjderna genom att attackera mål ”långt inne på libanesiskt territorium”.

Nu finns det en stor oro för att konflikten ska eskalera ännu mer.

Minst tolv barn och unga dödades i lördagens attack. Den israeliska militären hävdar att det var en av Hizbollahs raketer som slog ner vid en fotbollsplan i staden Majdal Shams. Samtidigt nekar Hizbollah till inblandning i attacken.

– Det är exakt den här typen av händelse som kan få situationen att urarta, trots att ingen av sidorna egentligen vill det, säger Mellanösternexperten Anders Persson till nyhetsbyrån TT.

Krig mellan Israel och Hamas

Vill inte ha eskalering

SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg befinner sig i Israel och säger att man från israeliskt håll har krävt en hård vedergällning för attacken.

– Militären har sagt att man förbereder en möjlig eskalering av konflikten mellan Israel och Libanon. Men jag tror inte att någon av parterna egentligen vill ha någon eskalering.

Lördagens incident kan ändå komma att driva utvecklingen i en sådan riktning, tror Fridh Kleberg.

– Det finns en våldsspiral med en egen logik som pressar utvecklingen i den riktningen.

Även Marco Nilsson, konfliktforskare på högskolan i Jönköping delar bilden av att det inte ligger i parternas intresse att eskalera konflikten.

– Det israeliska folket är krigströtta och vill inte kasta sig in i ett fullskaligt krig mot Libanon. Däremot kan man nog förvänta sig fler attacker djupt inne i Libanon och att fler civila libaneser kan komma att dö, säger han.

Israel och den Iranstödda milisgruppen Hizbollah har nästan dagligen beskjutit varandra sedan kriget i Gaza inleddes till följd av terrorstämplade Hamas attack mot Israel i oktober förra året.

”Är det Hizbollah så är det ett misstag”

Israel har pekat ut Hizbollah som ansvariga för lördagens attack. Enligt landets militär var det en iransktillverkad raket av modellen Falaq-1 som slog ner vid fotbollsplanen.

Hizbollah nekar dock till all inblandning.

Marco Nilsson säger att staden Majdal Shams i huvudsak befolkas av druser och inte judar. Han menar att det troligtvis inte ligger i milisgruppen intresse att slå till mot civila i ett sådant område.

– Är det Hizbollah så är det ett misstag, men man vet aldrig vem som säger sanningen eftersom alla parter i ett krig har intresse att ljuga och anklaga den andra, säger Nilsson.

Se hela SVT:s livesändning om upptrappningen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet