• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Uppsala län. Ett omfattande snöoväder har lett till flera stora trafikolyckor på kort tid och det skapar en stor belastning på sjukvården. Region Uppsala uppmanar därför allmänheten att undvika att ge sig ut i trafiken. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Uppland.

Vladimir Putin sitter vid ett skrivbord med ryska flaggan och den ryska federationsflaggan i bakgrunden, med en liknande avspegling på det blanka bordet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ryssarna behöver egentligen bara vänta, de har inte bråttom. Det är Trump som har bråttom”, säger Johan Norberg, säkerhetspolitisk analytiker vid FOI. Foto: Gavriil Grigorov/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Experten: Ukraina vill sitta vid förhandlingsbordet – inte ligga på det

Publicerad

USA vill påbörja förhandlingar med Ryssland om ett fredsavtal i Ukraina. Men något avtal som görs mellan bara USA och Ryssland kommer inte att accepteras av Ukraina.

– Man vill sitta vid förhandlingsbordet – inte ligga på och vara föremål för uppdelning, säger Johan Norberg, säkerhetspolitisk analytiker och Rysslandskännare vid FOI.

I veckan meddelade USA:s president Donald Trump att han haft samtal med Rysslands president Vladimir Putin och att förhandlingar om Ukraina kommer att inledas ”omgående”. Och under torsdagen möttes Natos generalsekreterare, Mark Rutte, och USA:s försvarsminister, Pete Hegseth.

Mark Rutte uttryckte då glädje över att en samsyn om fred i Ukraina håller på att växa fram, samtidigt som han betonade vikten av att Ukraina står starkt. Han underströk också att det är avgörande att undvika en situation där freden inte är hållbar.

Kriget i Ukraina

Johan Norberg säger att det Mark Rutte egentligen tar upp är framtida säkerhetsgarantier till Ukraina och vikten att Ukraina kan försvara sig militärt.

– För nu har Ryssland visat om och om igen att de vill anfalla och styra Ukraina, och dessa mål ligger fast för deras del, säger han.

– Att Ukraina kan försvara sig i framtiden är a och o, antingen genom en egen stor armé, vilket Ryssland inte vill se, eller genom hjälp utifrån. Det vill Ryssland inte heller se. Här finns diametralt motsatta intressen i förhandlingen.

Avtal utan Ukraina uteslutet

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har betonat att Ukraina inte kommer att acceptera något avtal mellan USA och Ryssland utan att själva få delta i förhandlingarna.

Trump skrev tidigare i veckan på Truth Social att ett möte skulle arrangeras redan på fredagen under toppmötet i München. Trots detta har Zelenskyjs rådgivare, Dmytro Lytvyn, klargjort att samtal med ryska företrädare i München är inaktuellt.

– Ukrainas strategi är ju naturligtvis att vara med och kunna påverka det här, säger Norberg.

Hotar med sanktioner

Vilka kompromisser som Ryssland kan tänkas gå med på vid eventuella förhandlingar beror på vilket tryck som sätts på landet, enligt Norberg.

USA:s vicepresident, JD Vance, var så sent som på torsdagen ute och sa att USA kommer att införa sanktioner och överväga militära åtgärder mot Ryssland om Vladimir Putin inte accepterar ett fredsavtal i Ukraina, rapporterar WSJ.

Vance sa även att möjligheten att skicka amerikanska trupper till Ukraina, om Ryssland inte förhandlar i god tro, fortfarande ”finns på bordet”.

– Det finns ekonomiska verktyg för att påverka, och det finns naturligtvis militära verktyg för att påverka som USA skulle kunna använda mot Putin, sa han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet