Länderna i stormaktsgruppen G7 har nått en historisk överenskommelse – en global minimiskatt för bolag. På bild, finansministrar från Storbritannien, Kanada och USA. Foto: Stefan Rousseau/AP/TT

Experter om G7-beslutet: ”Historiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Länderna i stormaktsgruppen G7 har enats om att stå bakom en global minimiskatt på 15 procent för bolag.

– Det är historiskt, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Trots att stormakterna i G7 är överens om en global minimiskatt återstår fler steg innan den kan bli verklighet. För det behövs en större uppslutning, enligt Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

– Nästa steg är G20. Får du med G20 är det väldigt omfattande. De representerar en mycket större del av världsekonomin som inbegriper även tillväxtekonomier som Kina och Indien och en mängd sådana länder, säger Robert Bergqvist.

”Stort att enas på det här området”

G20-ländernas finansministrar och centralbankschefer möts i Venedig i juli.

Men dagens överenskommelse är en viktig signal. I G7 ingår USA, Storbritannien, Tyskland, Japan, Italien, Kanada och Frankrike samt en representant för EU. Det borde underlätta för G20 att komma överens menar Bergqvist. Det som är historiskt med överenskommelsen är, enligt Robert Bergqvist, att uppgörelsen rör områden som det vanligtvis är upp till varje enskilt lands regeringar att besluta om.

– Här lägger man en ribba, en undre gräns. Att enas på det här området är stort, säger Robert Bergqvist.

– De har kommit en bra bit på vägen med tanke på att de är så pass centrala i världsekonomin och borde underlätta för G20 att komma överens, säger Bergqvist.

Överenskommelse i sommar

Samarbetsorganisationen OECD har också tidigare sagt att man siktar på en överenskommelse i frågan i sommar. Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) har sagt att hon är positiv till förslaget.

Claes Hammarstedt, skatteexpert på Svenskt Näringsliv menar att beslutet från G7 inte är överraskande.

– Det pågår ett stort arbete inom OECD och G20-länderna med att ta fram ett paket med en digitalskatt och en minimiskatt. Det arbetet löper på och man förväntas nå en överenskommelse.

Svenskt Näringsliv är egentligen emot en global miniminivå eftersom detta kan ses som ett ingrepp i skattesuveräniteten.

– Stora länder med stora marknader har en naturlig dragningskraft. Mindre länder måste kunna konkurrera på andra sätt. Kan man göra det med skattesatsen så anser vi att man ska kunna få göra det, säger Claes Hammarstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.