Carl Bildt: Attacken mot Syrien kommer Foto: SVT / TT

Experter befarar farlig eskalering kring Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Ett år har gått sedan USA bombade Syrien som straff för en kemvapenattack, och president Donald Trump tycks nu på nytt redo att använda avfyrningsknappen. Läget kan verka bekant, men experter varnar för en ny och ännu farligare situation.

Sveriges förre utrikesminister Cartl Bildt är säker på attacken kommer.

– Nu håller man på att koordinera med fransmän och britter.

När Trump i dag tog till Twitter för att varna Ryssland att attackrobotar mot Syrien ”är på väg” och att Moskva inte borde liera sig med ”gasmördande djuret” Bashar al-Assad så var det mer än en världspolitisk expert som satte kaffet i halsen.

Oron för någon sorts skarp konfrontation mellan USA och Ryssland är stor, och flera SVT Nyheter talat med ser risk för ytterligare eskalering.

Syrienkriget

– Det är en farlig situation. Det är den första utrikespolitiska utmaningen för en rätt konfliktansatt amerikansk administration, säger Carl Bildt som är på plats i Washington.

Bildt är säker på att attacken kommer.

– Den kommer. Man håller på att koordinera med fransmän och britter. Jag tror att man är angelägen om att göra något starkare och bredare än man gjort tidigare. Då handlar det om att klara ekvationen att göra något starkare utan att hamna i krig med Ryssland. Klarar man det? Det vet vi inte, säger Bildt till SVT Nyheter.

Annat läge än i fjol

I Moskva, där man ifrågasätter att det ens inträffat en kemvapenattack, pågår en intensiv debatt kring ett svar på en eventuell amerikansk bombning. En del bedömare ser en bredare konflikt där Ryssland, i deras mening, måste trycka tillbaka mot USA för att inte verka svagt.

I fjol förvarnades Ryssland, som inte heller sköt tillbaka. Den risken är nu större, anser ryske Mellanösternexperten Maxim Sutjkov. Allt beror på hur en amerikansk bombning genomförs.

– Men jag tror att det kommer någon sorts svar från den ryska sidan. På den punkten tror jag inte på en upprepning av fjolårets mönster.

Större USA-attack?

Randa Slim, chef för tankesmedjan MEI:s konfliktlösningsprogram, väntar sig att en amerikansk attack mot Syrien blir mer omfattande än den i fjol, som enligt kritiker inte påverkade regimens militära agerande.

– I första hand för att pressa president al-Assad att inse det växande priset för att bryta mot normer mot kemvapen i krig, säger hon.

– Jag ser däremot inte att den här attacken skulle försöka syfta till regimskifte i Syrien eftersom konfliktens utveckling är en sådan att ett sådant scenario i dag är nära på omöjligt.

Risk för eskalering

Donald Trump har också själv avfärdat ambitionen att störta al-Assad. Och helst vill han att USA drar sig ur kriget.

Att trots detta hota med bombningar innebär ingen direkt motsättning så länge det hela bara handlar om kemvapen, säger experten Sam Heller vid tankesmedjan Crisis Group.

– Att ens uppnå en sådan avskräckande effekt är svårt. Allt utöver det är ännu mer tveksamt och kan provocera fram en större eskalering.

Civila drabbas hårdast

Sammantaget växer oron för en internationell konfrontation, och många regionala makter är inblandade i den komplicerade konflikten.

Med det sagt handlar kriget i Syrien i första hand om just Syrien. Och det är syriska civila som främst kommer i kläm i bjässarnas brottningsmatch, säger Randa Slim vid tankesmedjan MEI.

– De som ännu bor i landet, vare sig de är för eller emot regimen, oroar sig för sin säkerhet och sina familjer. De som är utomlands, särskilt oppositionens anhängare, hejar på attacken och stöder den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet