Tvådelad bild. Hugo von Essen på Utrikespolitiska institutet. Till höger en förstörd gul byggnad i Kurskregionen som en ukrainsk soldat står framför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför valde Ukraina att gå in i Kursk? Hör experterna Hugo Von Essen och Oscar Jonsson om vad offensiven innebär för kriget. Foto: SVT, EPA/STRINGER/TT

Experterna om offensiven i Kursk: Ukraina vill förändra dynamiken i kriget

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas blixtoffensiv in i ryska Kursk överrumplade omvärlden och förnedrade Vladimir Putin. Men vad är Ukrainas mål – militärstrategiskt och politiskt? Två experter ger svar.

Det är första gången som Ryssland invaderas sedan andra världskriget och offensiven i Kurskregionen är nu inne på sin fjärde vecka.

– Ukraina vill förändra dynamiken i kriget och påverka opinionen både i Ryssland och USA, säger Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring.

Utrikesbyrån

– Andra viktiga skäl är också att stärka moralen inne i Ukraina, säger Hugo von Essen, statsvetare och analytiker vid Centrum för Östeuropastudier.

Hör mer om Ukrainas mål – och hur man lyckats i videon ovan.

Se mer i Utrikesbyrån: Mot Moskva på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet