• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Rysslandskännarna Bo Theutenberg och Elena Namli är förvånade över beskedet från Vladimir Putin om att inga amerikanska diplomater kommer att utvisas. Foto: Privat/TT/Uppsala universitet

Experterna om Putins svar: ”Smart och sensationellt”

Uppdaterad
Publicerad

Vladimir Putins svar på USA:s sanktioner är oväntat och sensationellt, säger experter som SVT Nyheter talat med. Samtidigt känns taktiken från Kreml igen.

De flesta hade trott att Rysslands svar till USA:s utvisning av 35 ryska diplomater skulle vara svidande och hårt. Den ryske utrikesministern Sergej Lavrovs rekommendation var också att lika många amerikanska diplomater skulle utvisas, och att amerikaner skulle vägras tillträde till två fastigheter som de använder.

”Helt utanför boxen”

Men Vladmir Putin valde att överraska världen. Inga amerikanska diplomater kommer att utvisas.

Trump och Ryssland

I sitt uttalande sänder han i stället nyårshälsningar till president Barack Obama och hans familj, till den tillträdande presidenten Donald Trump och hela det amerikanska folket.

Han bjuder också barn till amerikanska diplomater till en nyårsfest på Kreml.

– Smart, han tänker helt utanför boxen, säger Elena Namli, professor vid centrum för Rysslandsstudier vid Uppsala universitet.

Strategin känns igen

Men Rysslandskännaren Carolina Vendil Pallin, verksam vid Totalförsvarets forskningsinstitut, känner igen strategin från rysk inrikespolitik.

– Det är inte helt ovanligt i inrikespolitiken att det först kommer ett hårt utspel och sedan framstår Putin som den som är återhållsam och klok och pragmatisk. Det sätter honom i god dager, säger hon.

– Samtidigt vet vi att inget händer i Ryssland utan att Putin har ett finger med i spelet.

Markering mot Obama

Elena Namlis tolkning är att Ryssland säger att man har rätt att svara USA, men låter bli, då man ser utvisningarna som en provokation vars syfte är att ytterligare försämra relationerna.

– Ryssland säger inte att man erkänner att man gjort något fel. Man markerar att man kan svara, i morgon, eller senare, men inte nu.

– Det är en kraftfull markering om att man väljer att lägga undan prestige i syfte att få en bättre relation till USA, Men självklart är det en känga mot president Obama. Ryssland visar på det här sättet att hans tid vid makten är förbi.

Om Putin hade utvisat 35 diplomatiska hade krisen mellan länderna fördjupats ordentligt. Genom att välja att inte svara med samma mynt demonstrerar han för Obama att han väntar på Donald Trump och att Obama själv är en så kallad ”lame duck”, det vill säga en politiker vars makt är på väg att ta slut. Foto: TT

Sensationellt

Även Bo Theutenberg, professor emeritus i internationell folkrätt vid Stockholms universitet är förvånad. Under kalla kriget var Theutenberg folkrättsexpert vid Utrikesdepartementet.

– Jag har tampats en hel del med ryssarna, och det här avviker helt från hur Ryssland tidigare har agerat. Under kalla kriget reagerade ryssarna med stubinens hastighet. Det är sensationellt att de viker sig, men också provokativt.

Allt att vinna

Enligt Bo Theutenberg har Vladimir Putin allt att vinna på sitt agerande. Om han hade utvisat 35 diplomatiska hade krisen mellan länderna fördjupats ordentligt. Genom att välja att inte svara med samma mynt demonstrerar han för Obama att han väntar på Donald Trump och att Obama själv är en så kallad ”lame duck”, det vill säga en politiker vars makt är på väg att ta slut.

– Det är inte diplomati i en högre skola, men visst har han tänkt till. Det är lite roligt att bevittna det här, säger Bo Theutenberg.

– Samtidigt skjuter Vladimir Putin över hela konflikten på Donald Trump, som hamnar i en mycket besvärlig sits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet