Dagens möte, som egentligen skulle handla om den Nato-ledda insatsen i Afghanistan, kom istället att handla om Trumps ihärdiga påtryckningar om försvarsbudgeten. Upprepad kritik från den amerikanska presidenten ledde till att samtliga Nato-ledare satte sig i ett extramöte.
Donald Trump vill att alla Nato-länder ska uppfylla tvåprocentsmålet och i slutändan betala fyra procent av BNP till försvarsalliansen. Enligt den tyska nyhetsbyrån DPA hotar Trump att lämna Nato om inte de andra medlemsländerna ökar sina försvarsutgifter. Men dessa uppgifter tillbakavisas av Natokällor, enligt Reuters.
Jens Stoltenberg fick under torsdagens presskonferens flera frågor om hur USA:s krav på övriga medlemmar påverkar relationerna inom alliansen.
– Det faktum att det finns olika åsikter och olikheter mellan medlemsländer är inget problem så länge vi lyckas komma fram till beslut, och det är precis vad vi har lyckats med i dag, meddelade Stoltenberg inför det samlade pressupbådet.
Men Natos generalsekreterare undvek att gå in på detaljer om några nya pengar verkligen utlovats under Nato-toppmötet.
– Nya pengar har kommit fram, sa Stoltenberg men kunde siffermässigt bara hänvisa till de budgetökningar som gjorts under de senaste åren, snarare än vid själva mötet.
Starkare Nato
Vid en tidigare pressträff på torsdagen meddelade även Trump att man under dagen gjort stora framsteg som gjort Nato starkare.
– Vi har ett mycket starkare Nato, mycket starkare än vad vi hade för två dagar sedan. Nato är nu en fint fungerande maskin och man betalar pengar som man inte gjort tidigare.
Trump betonade att han tror på Nato.
– Nato är väldigt viktigt. Det är det bästa som gjorts men USA betalade för 70 till 90 procent beroende på hur man räknar. Det är inte rättvist mot USA. Vi har behandlats orättvist, sa Donald Trump och fortsatte:
– USA:s åtagande till Nato är väldigt starkt. Vi fixar siffror som vi aldrig gjort förut.
Kan lämna Nato
Trump svarade på om han fortfarande kan tänka sig att lämna Nato och om han i så fall tror att han kan göra det utan godkännande från den amerikanska kongressen
– Det kan jag göra, men det behövs inte.
Han menar att övriga medlemmar nu klivit fram och lovat att öka sina försvarsutgifter. Frankrikes president Emmanuel Macron bekräftade vid sin presskonferens att Frankrike kommer att möta målet om två procent vid 2024.
Fakta: Trumps väg till extra Nato-toppmöte
De 29 Nato-ländernas stats- och regeringschefer samlades i försvarsalliansens nya högkvarter i Bryssel för toppmöte under onsdagen och torsdagen 11-12 juli. Toppmötet hålls vartannat år i något av medlemsländerna. I fjol hölls dessutom ett mindre extramöte i Bryssel, med anledning av Donald Trumps tillträde som ny president i USA. Redan på vägen till årets toppmöte skruvade USA:s president upp tonen mot Nato på Twitter.
Twitter-attacker
Under onsdagen 11 juli möttes Nato-ledarna först internt och sedan tillsammans med sina samarbetsländer, däribland Sverige som representeras av statsminister Stefan Löfven (S). President Donald Trump publicerade under dagen flera kontroversiella Twitter-inlägg där han bland annat skrev: ”Vad gör Nato för nytta om Tyskland ändå betalar Ryssland miljarder dollar för gas och energi? Varför håller bara fem av 29 medlemsländer sina löften? USA betalar Europas försvar (…) Nato-länderna måste bidra med 2 procent av BNP OMEDELBART, inte år 2025.”
Akut extramöte
Under torsdagen 12 juli hölls ett inledande möte med ledarna från Ukraina och Georgien, följt av ett möte inom ramen för den Nato-ledda insatsen i Afghanistan. Men under eftermiddagen blev icke-medlemsländernas representanter tvungna att lämna mötesrummet tidigare än planerat. Efter flera uttalanden från Trump, där han hotat med att USA skulle kunna komma att lämna Nato och beskyllt framförallt Tyskland för att inte bidra tillräckligt, bestämde sig Nato-topparna för att kalla till ett extramöte för att diskutera den amerikanske presidentens kritik.
Källa: TT/AP