Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Människor svalkar sig i en fontän i centrala Budapest. Klimatet blir varmare men hemma hos mig är det kallt, hur hänger det ihop? Hör Erik Kjellström, professor i klimatologi, SMHI, förklara i videon Foto: Zoltan Balogh/EPA/TT

Extremhettan i Europa – nu väntas värmeböljan Karon

Uppdaterad
Publicerad

Värmeböljan Kerberos hemsöker Europa. På vissa platser kan temperaturen rusa uppemot 48 grader.

– Ett resultat av den globala klimatförändringen. I grund och botten är det väderfenomen vi har haft tidigare, men de blir mer intensiva nu, säger klimatologen Erik Kjellström till SVT Nyheter.

Italienska meteorologer döpte hettan efter dödsguden Hades vakthund. Den andra vågen Karon, namne med Hades färjekarl, väntas bli ännu värre.

– Det är passande namn. Det är otroligt höga temperaturer vi ser, säger SVT:s meteorolog Emma Härenstam.

Hon beskriver att det har varit ett högtryck över Medelhavsområdet ”otroligt länge” och att anknytande vindar för in varm luft från Nordafrikas ökenområden. I slutet av nästa vecka kan temperaturer på upp emot 47-48 grader lokalt.

– Då pratar vi Italien framförallt som kommer ligga mitt i den här värmebubblan, säger Härenstam.

Vad är väder och vad är klimat?

Värmeböljan är en väderhändelse som förknippas med långvariga högtryck som det brukar vara om sommaren. Men alla väderhändelser sker i ett klimat – vädrets utveckling över lång tid, enligt Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI.

– I takt med att den globala uppvärmningen pågår så blir värmeböljorna mer intensiva, och det slås en hel del temperaturrekord, säger han i SVT:s direktsändning, och tillägger att förutsättningarna för högtryckssituationer har förändrats.

– Det kommer att fortsätta bli varmare, det är vi helt säkra på.

Drabbar olika

Erik Kjellström beskriver hur folk drabbas i olika utsträckning beroende på var och hur man bor.

– Asfalterade ytor, mycket betong och lite grönska, då finns det inte så mycket vatten i omlopp som kan avdunsta och bidra till att hålla nere temperaturen.

Därför blir det extra varmt i städer, speciellt i områden med tät bebyggelse och få grönområden.

– Det är en stor klassfråga globalt också. Hur pass sårbara olika länder och människor är. Alla har inte samma förmåga att anpassa sig, säger han.

Se hela SVT:s direktsändning med anledning av den pågående värmeböljan i SVT Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.