Extremvärme väntas i södra Europa

Uppdaterad
Publicerad

Skrämmande höga temperaturer väntas i södra Europa. På vissa håll räknar man med att temperaturen kommer att stiga till över 40 grader och i slutet av veckan förutspås rekordvärme både i Spanien och Portugal.

– Medelhavsområdet brukar betecknas som en ”hot spot” där värmeböljorna blir allt mer intensiva och som vi kan räkna med ännu mer, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI, till TT.

En stor mängd varmluft från Nordafrika har dragit in över Portugal och Spanien. I de centrala och norra delarna av Portugal har ett hundratal bränder härjat till följd av det torra och varma vädret, och om värmevågen i Spanien förblir väntas den bli en av de mest ihållande sedan 1975, skriver AFP.

I Sevilla i södra Spanien har temperaturen stigit till över 42,4 grader och i staden Candeleda har temperaturen uppmätts till 43,3 grader. I portugisiska Évora har man aldrig tidigare registrerat en hel vecka med temperaturer på över 40 grader, rapporterar tidningen Público.

Efter en månad sedan den senaste värmeböljan står även Frankrike inför höga temperaturer. Fram till lördag väntas det bli mellan 36 och 38 grader med toppar på nära 39 grader i de sydvästliga delarna av landet, skriver franska Le Monde.

Förödande temperaturer i Storbritannien

I Italien väntas värmeböljan hålla i sig i minst en vecka till med temperaturer omkring 40 grader, rapporterar La Repubblica.

Även i Storbritannien väntas temperaturen att stiga. Met Office, landets nationella vädertjänst, har förlängt värmevarningen fram till måndag nästa vecka då det väntas bli över 35 grader i de sydöstra delarna av landet, rapporterar The Guardian. Enligt vädertjänsten har landet i genomsnitt 2 000 värmerelaterade dödsfall varje år, skriver Independent.

”Konsekvenser för både människor och djur”

De höga temperaturerna drabbar inte bara människor. En följd av klimatförändringarna är också att nederbörden på vintern minskar i Medelhavsområdet, något som bidrar till torrare marker och sinande vattenförråd.

– Det får konsekvenser för både människor och djur, men också för industrin och för jordbruket, säger Erik Kjellström till TT.

Enligt Erik Kjellström är värmeböljorna oundvikliga så länge jordens medeltemperatur fortsätter att öka – något som till allra största del beror på de stora koldioxidutsläppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.