Falska påståenden som lett till våldsamma utbrott, är den bakomliggande orsaken till att Facebook nu skärper reglerna. Foto: NTB scanpix/TT

Facebook skärper reglerna för material som hetsar till våld

Uppdaterad
Publicerad

Material som uppmanar till våld kommer i fortsättningen att helt tas bort från den populära plattformen. Det meddelade Facebook i veckan. Den tidigare riktlinjen var att materialet flaggades som olämpligt, vilket enbart minskade dess möjlighet att spridas.

Ändringen kommer efter omfattande kritik om att Facebook misslyckats att hindra spridning av desinformation som orsakat våldsamma utbrott på flera håll i världen. Tidigare i år spreds inlägg med falska påstående om att muslimer förgiftat maten för buddistiska medborgare i Sri Lanka. Inläggen spreds flitigt och orsakade våldsamma attacker mot den muslimska minoritetens hem och affärsverksamheter. 

Även i Myanmar, tidigare känt som Burma, anklagas Facebook för att inte ha stoppat inlägg som orsakat våldsattacker med dödlig utgång.

Skarp kritik mot plattformarna

I USA har både Facebook och Youtube fått skarp kritik för att tillåta den högerextrema mediepersonligheten Alex Jones att sprida falska påståenden om att skolskjutningen i Sandy Hook, där 20 skolbarn dödades, aldrig skulle ha ägt rum.

Med den nya riktlinjerna menar Facebook att de ska ta ett större ansvar för att falsk information som kan leda till våldsattacker ska stävjas, över hela världen.

Förintelseförnekande material tas inte bort

Men samtidigt som de nya reglerna trädde i kraft i onsdags hamnade Facebooks grundare Mark Zuckenberg i blåsväder för att tillåta konspirationsteorier om förintelsen på plattformen.  

I en intervju med amerikanska nättidningen Recode sa Zuckenberg att Facebook inte kommer att ta bort material som förnekar förintelsen. Han motiverade beslutet med att de som sprider detta inte ”har fel med avsikt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.